Natūraliai spaustos apelsinų, obuolių sultys, žuvų taukai – trys produktai, kuriuos V.Grikšaitė-Česnauskienė teigia įtraukianti į kasdienį šeimos racioną. Kartu ji atskleidžia, kad šaltymečiu pasitelkia ir egzotiškus Azijos patiekalus.

Jų receptus iš pirmų lūpų sužino iš Pietų Korėjos kilusio giminaičio. Jis visada pasirūpina, kad futbolininko šeimynai niekada nepritrūktų kimčių – aštriai raugtų pekininių kopūstų, kurių savybės taip pat padeda stiprinti imunitetą.

Fermentuotose daržovėse gausu gerųjų bakterijų (probiotikų) ir virškinimą skatinančių fermentų, kurie teigiamai veikia žarnyno mikroflorą ir neleidžia organizme kauptis toksinams.

Peršalimą gydo propoliu

Visgi, užklupus peršalimui, šeima į pagalbą pirmiausia pasitelkia patikrintus natūralius liaudiškus gydymo būdus. „Tuomet geriame daug arbatų, maunamės močiutės megztas kojines ir valgome daug natūralaus medaus, bičių duonelės“, – pasakoja moteris. Pakankamas skysčių vartojimas gerina kraujotaką ir visų organų veiklą, iš organizmo šalina toksinus.

Sopančią gerklę veiksmingai ramina gabaliukas citrinos su žievele ar medaus su koriu – juos reikia kramtyti palengva.

Česnauskių šeima / FOTO: Ogmios miestas

Medaus, kaip ir bičių pikio (kitaip dar žinomo propolio), šeimos namuose niekada netrūksta. „Propolis ne veltui yra vadinamas natūraliu gamtos antibiotiku. Jame gausu imunitetą stiprinančių vitaminų“, – komentuoja V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Be gliukozės ir fruktozės natūraliame meduje yra geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, vitaminų B1, B2, B6, C ir pantoteno rūgšties (dar vadinamos vitaminu B5, vitaminu PP).

„Propolį kartu su vitaminu C vartojame vos pajutę pirmuosius peršalimo simptomus – varvančią nosį ar perštinčią gerklę“, – priduria pašnekovė.

„Tai – mūsų laiko patikrintas būdas apsisaugoti nuo ligų. Vos ateina ruduo geltonai ir juodai dryžuota dėžutė atkeliauja į mūsų dažnai varstomą spintelę“ – juokiasi Vaida.

Dėl priešuždegiminių, antibakterinių antivirusinių, skausmą slopinančių savybių propolis padeda nesusirgti arba greičiau pasveikti, kovoti su gerklės skausmu.

Be to, propolyje daug fitosterolių ir kitų medžiagų, naudingų augančiam organizmui, todėl šis propolio preparatas yra itin tinkamas ir vaikams. „Vaikai negali atsidžiaugti avietiniu jo skoniu, nors man labiau patinka aštresnis, su imbieru, o vyras mašinoje vežiojasi su mentoliu“, – dalijasi Vaida. – Mums tai nepakeičiama priemonė, juk seniai žinoma, kad propolis ne tik stiprina imunitetą, didina atsparumą virusams, bet ir mažina tikimybę susirgti įvairiomis infekcijomis bei uždegimais, o šiuo, ypač prieššventiniu, periodu sirgti tikrai nenori niekas“, – šypsosi Vaida.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)