Nors yra šalių, kuriose grybus leidžiama ragauti vaikams nuo metų, daugiausia čia kalbama apie dirbtinai užaugintus šampinjonus. Nedaug pasaulio šalių turi tiek miško grybų kaip Lietuva. Specialistė grybus vaikams rekomenduoja duoti skanauti nuo trejų metų.

„Grybai – sunkiai virškinamas produktas. Dar labiau jį apsunkina, paruošimo būdas. Reikėtų į tai atkreipti dėmesį gaminant. Labai rekomenduočiau juos valgyti pietums, o ne vakarienei. Nors yra duomenų, kad baravyką galima valgyti ir žalią, jeigu patiekalą valgys ir vaikai – visus grybus patarčiau nuvirti, nes verdant pašalinamos nuodingos medžiagos, o nuvirusį sultinį būtina išpilti“, - pasakojo dietologė.

Anot jos, miške rinkti reikia tik tuos grybus, kuriuos gerai žinote. Būtina gerai apžiūrėti, gerai nuvalyti, gerai nuplauti, pamerkti ir nuvirti. Jeigu grybus perkate, būtina juos peržiūrėti. Atsargiai reikėtų elgtis su pakelėse parduodamais ir atvežtais grybais, nes grybai linkę sutraukti blogas medžiagas (sunkiuosius metalus, išmetamąsias dujas), todėl reikia žinoti, kur jie rinkti. „Grybai savo maistingumu ir vitaminų bei mineralų rinkiniu gali atstoti mėsą. Jie gali būti valgomi kaip pagrindinis patiekalas prie bulvyčių ar kitokio garnyro. Patiems mažiausiems rekomenduočiau grybus valgyti mišinyje su kažkuo: sultiniuose, padažuose“, - sakė specialistė.

Kalbant apie grybų rūšis, patys geriausi grybai vaikams yra baravykai. Antroje vietoje – voveraitės, raudonikiai. Pievagrybiai – dirbtinai auginamas grybai. Jų maistingumas kiek prastesnis nei žaliųjų grybų, bet jie saugūs. Tačiau reikėtų atminti, kad grybai – tinkamas maistas ne visiems. „Pasitaiko alergijų, todėl labai svarbu stebėti, ar pavalgius grybų vaikas gerai jaučiasi, ar nevemia, neskauda pilvo, ar neviduriuoja, nėra išbėrimų? Jei suvalgius grybų per parą mažylis pasijuto blogai, visada reikia vežti jį į ligoninę, nes kalbant apie apsinuodijimus grybais, svarbios tiek minutės, tiek sekundės“, - perspėja gydytoja .