Motinos pienas kūdikiui vertingiausia, tačiau daliai moterų sunku pradėti maitinti krūtimi arba greitai baigiasi pienas, rašo BBC.

Britanijos nacionalinio vaikų gimimo fondo atstovų teigimu, moterys dažnai patiria artimųjų, draugų, nepažįstamų žmonių spaudimą, joms nurodinėjama, kaip turėtų maitinti savo kūdikį.

Krūtimi kūdikius maitinančioms moterims dažnai primygtinai patarinėjama, kaip, kur, kokiu dažnumu ir kiek laiko tai daryti. Tos, kurios maitina mišiniu iš buteliuko, yra smerkiamos, verčiamos jaustis kaltos.

Liverpulio universiteto tyrėjai išnagrinėjo 1 600 motinomis tapusių moterų atvejus 2016 m. Iš 890-ies moterų, maitinusių kūdikius mišiniu, 67 proc. teigė jautusios kaltę, 68 proc. jautė gėdą, o 76 proc. manė, kad turi ginti savo poziciją.

Panašių jausmų, nors rečiau, patyrė ir krūtimi kūdikius maitinusios moterys – ypač tos, kurios maitino pakaitomis ir krūtimi, ir mišiniu.

Iš 890-ies moterų, maitinusių kūdikius mišiniu, 67 proc. teigė jautusios kaltę, 68 proc. jautė gėdą, o 76 proc. manė, kad turi ginti savo poziciją

Liverpulio universiteto Psichologijos mokyklos daktarė Victoria Fallon teigė: „Išanalizavome moterų emocijas ir pamatėme, kad dažniausiai kaltos jautėsi tos, kurios pradėjo kūdikius žindyti, vėliau liovėsi tai daryti, o gėdą jautė tos moterys, kurios nuo gimimo maitino kūdikius mišinuku iš buteliuko.“

Nicolos istorija

Nicola Kay labai sunkiai gimdė, bet šiaip ar taip norėjo pati maitinti sūnų Ethaną. Pieno jai atsirado tik po kelių dienų. „Jis verkė, daug miegojo, nes negavo reikiamo maisto, – pasakojo moteris. – Akušerės primygtinai patarinėjo toliau žindyti, bet vidurnaktį jis staiga užmigdavo, taigi nebegalėdavau maitinti. Viena akušerė paklausė, ar norėčiau duoti jam mišinuko. Daviau jam mišinuko iš buteliuko, jaučiau kaltę, sumišusią su palengvėjimu, kad jis valgo.“

32 m. moteris sulaukė daugybės patarimų, bet galiausiai nusprendė maitinti sūnų mišinuku iš buteliuko.

Viena mokslininkė pasakojo, kad nustojusi kūdikį žindyti ir perėjusi prie mišinuko, jautė nebylų nepritarimą: „Niekas nesakė, kad elgiuosi neteisingai, bet sulaukdavau užuominų, kad netinkamai pasirinkau.“

Tabby istorija

33 m. Tabby iš Londono norėjo maitinti sūnų tik krūtimi, tačiau nerimavo, kad jo svoris labai lėtai didėja.

„Tris savaites mėginau (maitinti vien krūtimi). Jaučiau didžiulę įtampą. Atrodo, lyg nesirūpintum vaiku“, – dalijosi patirtimi moteris.

Tabby pasitarė su akušere, o ši atsiuntė į namus konsultantę, patariančia, kaip maitinti krūtimi.

„Tai suteikė man pasitikėjimo, supratau, kad elgiausi teisingai. Tinkamai maitinau, tik Arthurui vis tiek lėtai augo svoris. Galiausiai nutarėme maitinti ir mišinuku, ir krūtimi. Medikai įtarė, kad jis gali netoleruoti pieno produktų, taigi aš lioviausi vartojusi pieną ir pieno produktus. Džiaugiuosi, kad akušė greitai suskubo į pagalbą.“

Keilly istorija

Keilly pasakojo sulaukusi prieštaringų patarimų dėl dukters Amelie maitinimo: „Viena specialistė patarė įtraukti ir mišinuko, nes Amelie svoris buvo per mažas, kita sakė jokiu būdu neįtraukti mišinukų iš buteliuko. Sutrikau. Manau, neseniai motinomis tapusioms moterims sunku suprasti, kas geriausia jų vaikams. Galiausiai nusprendėme duoti Amelie vieną mišinuko buteliuką per dieną, o likusį laiką žindyti. Dabar galvoju, gal ir nereikėjo įtraukti mišinuko, būtų pakakę mano pieno, na bet tada taip nusprendėme.“

Kaip maitinti – krūtimi, buteliuku ar abiem būdais?

Jungtinėje Karalystėje – vienas žemiausių maitinimo krūtimi lygis Europoje. Dauguma pagimdžiusių moterų pradeda maitinti krūtimi, mažiau nei pusė tebežindo, kai kūdikis sulaukia pusantro mėnesio. Kūdikiui sulaukus pusės metų, krūtimi maitina vos 1 proc. moterų.

Sveikatos apsaugos specialistai pataria – jei tik įmanoma, pirmą pusmetį maitinti kūdikį vien motinos pienu. Maitinimas motinos pienu gali trukti iki dvejų metų, palaipsniui įtraukiant maisto produktų.

Šiaip ar taip, motina sprendžia, kaip jai maitinti kūdikį, pabrėžia BAK.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)