Kodėl vaikai sapnuoja košmarus?

Anot specialistų, nakties košmarai dažniausiai prasideda pusantrų-dvejų metų vaikams. Taip nutinka dėl itin gilaus tokio amžiaus mažylių miego. Jų smegenis gali veikti sąmonės trikdžiai, kurie nedaro jokios įtakos miego sistemai. Dažniausiai nakties košmarams įtakos turi išoriniai arba vidiniai dirgikliai. Išoriniai gali būti pašalinis triukšmas, vidinis – dieną patirtas stresas, nuovargis ar liga.

Ar mano vaikas sapnuoja košmarus?

Bene visi vaikai bent kartą per savo vaikystę susapnuoja košmarą, kiti gali jų sapnuoti ir kelis per vieną naktį. Kaip juos atpažinti? Dažniausiai košmarai kamuoja pirmoje nakties pusėje, o juos lydi garsus vaiko rėkimas. Vaikas gali prakaituoti, vartytis, šaukti ar kalbėti. Košmaras dažniausiai tęsiasi dvi-penkias minutes, po kurių vaikas nurimsta ir toliau ramiai miega net neprisimindamas, kad kažkas nutiko.

Ar nakties košmarai vaikui kelia pavojų?

Nors vaikų nakties košmarai gali atrodyti baugiai tėvams, jie nėra žalingi vaikams. Anot specialistų, tai yra normalus dalykas, negalintis padaryti jokios žalos vaiko smegenims ar tolimesniam jų vystymuisi.

Ar pažadinti košmarus sapnuojantį vaiką?

Nors pažadinti košmaro kankinamą vaiką įmanoma, kartais tai gali būti sudėtinga, o kartais šitaip tėvai gali padaryti net ir meškos paslaugą tiek sau, tiek savo atžaloms. Vaikas per miegus gali pradėti muštis, dar labiau šaukti ar imti žaloti save. Todėl tėvams, užuot žadinus, rekomenduojama pasirūpinti vaiko saugumu – žiūrėti, kad jis nesusižalotų ar neiškristų iš lovos.

Kaip išvengti košmarų?

Nors patikimų priemonių nėra, galima sumažinti košmarų riziką. Aukšta vaiko temperatūra, liga, stresas, miego trūkumas – tai faktoriai, skatinantys prastą miegą ir košmarus. Bloga žinia ta, kad vaikui augant dažniausiai baisių sapnų rizika tik didėja. Jei košmarai nesiliauja ir trukdo vaikui miegoti, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)