Saugiai dalinkitės mažylio nuotraukomis internete

Galbūt iki šiol negalvojote apie privatumo nustatymus, tačiau jei norite publikuoti vaiko nuotraukų, pasvarstykite apie potencialią jūsų nuotraukų trajektoriją. Galbūt tarp jūsų draugių yra moterų, kurioms nesiseka pastoti ir jos nesidžiaugia jūsų atžalos gimimu. Gal jūsų feisbuko draugų sąraše atsirado menkai pažįstamų žmonių (draugų draugų), nėra garantijos, kad tie žmonės linki jūsų šeimai laimės. Yra daug istorijų apie tai, kaip vaikų nuotraukos patenka į netinkamas rankas, yra pardavinėjamos nepadoriais tikslais.

Jūs galite nustatyti griežtesnius saugumo nustatymus naudojamame socialiniame tinklalapyje – tada bus mažiau rizikos, kad jūsų vaikų nuotraukas žiūrės, kopijuos, siųsdinsis nepažįstami žmonės.

Skirkite draugiškus patarimus ir realius faktus

Neseniai tapote tėvais, galbūt jaudinatės, nerimaujate, o socialinė žiniasklaida siūlo daugybę patarimų. Netikėkite viskuo, ką sako žmonės, jei tai nėra profesionalų patarimai. Su vaikų mityba, sveikata, saugumu, išsilavinimu ir pan. negalima juokauti. Su paprastesniais dalykas – pvz., kada pradėti auti kūdikiui batus, kada geriausia kirpti nagus – galima ir paeksperimentuoti.

Jauskite saiką, dalindamiesi nuotraukomis

Jei mama ištisai dalinasi savo kūdikio, kuris nusikakojo, nusišypsojo, ką nors nupiešė ir t. t., nuotraukomis, tai – saiko neturėjimas. Tėvai supras troškimą pasigirti mažylio pasiekimais, tačiau socialinė žiniasklaida ne tik duoda, bet ir ima. Galvokite, kuo dalinatės, kodėl ir su kuo.

Pagalvokite, ar verta kurti kūdikio paskyrą

Kai kurie tėvai sukuria kūdikio vardu paskyrą socialiniame tinklalapyje, norėdami vėliau perduoti ją paaugusiam vaikui. Giminaičiams tikriausiai smagu matyti mažylio nuotraukas, kita vertus, pagalvokite apie kelis dalykus:

-Jus džiugina vonioje besimaudančios dukters nuotraukos, bet kaip ji jausis, žiūrėdama į tas nuotraukas, būdama 8 ar 9 m. amžiaus?

-Paaugliai gali neapsidžiaugti, kad jų vardu sukūrėte paskyrą.

-Socialiniai tinklalapiai skirti vyresniems nei 13 m. asmenims, nes kompanijos renka duomenis – stebi, kas jūsų draugai, kas jums patinka, į kokius renginius einate – sudarinėja demografinį profilį ir parduoda kompanijoms marketingo tikslais. Šie duomenys nefiksuojami kiekvieno asmeniškai, kita vertus, jūsų kūdikio duomenys bus stebimi.

-Galiausiai jei nusprendėte sukurti profilį, tegu jame būna minimaliai informacijos, nustatykite griežtus saugumo nustatymus ir venkite bent kiek dviprasmiškų nuotraukų.

Žiūrinėdami draugų feisbuko paskyras neišvengsite įvairių jausmų – pavydo, pykčio, liūdesio ir pan.

Ne naujiena, kad draugams, kurių gyvenimai iš nuotraukų atrodo linksmi, turiningi, neretai pavydima, kartais gali kilti net nevalingas pyktis.

Būtų geriausia bendrauti su tais, su kuriais yra panašumų. Galite sukurti atskirą artimų bičiulių grupę, o į ją įtraukite draugus, bendraminčius.

Dažnai socialinės žiniasklaidos poveikis ne iki galo suprantamas, neretai kyla labai įvairių reakcijų. Jauni tėvai emociškai labiau pažeidžiami, nes jie pavargę, sutrikę, kai kurios mamos netgi serga pogimdymine depresija. Jei dažnai jaučiatės pavargę, sudirgę, jei dalinimasis savo nuotraukomis nepataiso ūpo, aptarkite savo būklę su psichoterapeutu.

Išsaugokite atsiminimus skaitmeniniu formatu

Kai jūsų vaikui sukaks 3 m., veikiausiai turėsite 1 mlrd. valandų videomedžiagos, 300 000 nuotraukų ir apie 1 000 dalykų, kuriuos norėtumėte pasakyti, kad atžala paaugs. Laimė, yra būdų išsaugoti visus šiuos prisiminimus vienoje, lengvai prieinamoje vietoje.

Technologiniu požiūriu nesudėtingas sprendimas.

Nemažai tėvų sukuria elektroninio pašo dėžutę vaiko vardu. Kai vaikas paaugs, galėsite persiųsti nuotraukų, filmuotos medžiagos ir pan.

Sukurkite elektroninį iškarpų albumą ar žurnalą.

Elektroniniuose iškarpų žurnaluose ir programose galite sukurti skaitmeninį kūdikio dienoraštį. Daugeliui patinka šis variantas, nes vyresni vaikai gali naudotis tokiais albumais ar programomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)