Kaip auginti pirmagimį

Tėvai gana dažnai savo pirmagimį pateikia kaip pavyzdį kitoms atžaloms, tad pirmasis vaikas šeimoje patiria nemenką spaudimą.

„Labai svarbu stebėti, kokie gali būti tokio streso padariniai“, – sako pediatras ir psichologas Berry‘is Brazeltonas, vienas iš knygos „Touchpoints 3 to 6: Your Child's Emotional and Behavioral Development“ autorių. Labai atsargiai vertėtų vartoti tam tikrus žodžius, pavyzdžiui, „turėtum“: „Tu tikrai turėtum žinoti, kad taip negalima“. Ne, jis neturėtų, patikėkite.

Jei jau pirmagimiui tenka papildomų atsakomybių našta, vertėtų jam suteikti ir privilegijų, pavyzdžiui, leidimą vėliau eiti miegoti.

„Labai paprasta ant pirmagimio pečių užkrauti pernelyg sunkią atsakomybės naštą“, – teigia B. Brazeltonas. Taigi, jūsų vyresnėlis ar vyresnėlė gali atnešti mažyliui žaislą, kai jis niurzga, ar padėti pakeisti sauskelnes, bet nereikia tikėtis, kad tokia pagalba bus nuolatinė.

Kaip auginti vidurinę atžalą

Mieli tėveliai, niekada nepamirškite padėkoti tokiam vaikui, kai jis stoja tarp dviejų susipykusių brolių ir seserų. Gerbkite vaiko poreikius bendrauti. Suteikite jam galimybių susirasti naujų draugų.

Pirmagimis kurį laiką tėvus turi tik sau. Tą patį galima pasakyti apie pagrandukus, kai vyresnieji užauga ir palieka šeimos lizdą. Vidurinieji vaikai visą laiką priversti dalintis tėvų dėmesiu. Taigi, labai svarbu, kad tokiems vaikams tėvai skirtų savo dėmesio ir laiko – tik jiems ir niekam kitam, rekomenduoja B. Brazeltonas: „Tokio dėmesio reikia visiems vaikams, tačiau labiausiai nuskriaudžiamas būtent vidurinysis, todėl toks laikas su tokiu vaiku tiesiog būtinas“.

Kaip auginti pagranduką

Šeimos pagrandukai neretai jaučiasi taip, tarsi niekas jų rimtai nevertina. Leiskite jiems priimti visai šeimai aktualių sprendimų, pavyzdžiui, kur eiti pietų, ar kokį filmą visiems pažiūrėti vakare.
Pripažinkite ir įvertinkite tokio vaiko pirmuosius kartus: „Kai jis išmoksta užsirišti batus ar sėdasi ant puoduko, džiaukitės taip, kaip džiaugėtės tokiais pirmagimio pasiekimais. Dar labai svarbu deramai vertinti vaiko kūrybinius pasiekimus, vertėtų jo piešinių magnetais pritvirtinti prie šaldytuvo ar net įrėminti“.

Pagrandukui vertėtų patikėti ir bent kiek atsakomybių, kad ir išdėlioti servetėles serviruojant stalą vakarienei. Dažniausiai šeimos mažiausieji tokių darbų visada išvengia, nes visada atsiranda, kas juos nudirba už juos, be to, vis primenama, kad jie per maži, nors taip seniai nebėra, sako ekspertai.

Kaip auginti vienturtį

Tokie vaikai namuose dalintis su kitais vaikais neišmoksta, tad vertėtų pasirūpinti, kad bendravimo su kitais vaikais netrūktų už šeimos ribų. Vienturčiai visada linkę į perfekcionizmą, tad jūsų misija tokius vaikus išmokyti priimti savo klaidas ir dėl jų nedaryti tragedijos. Priminkite, kad jų amžiaus ir jums nepavykdavę nupiešti idealaus apskritimo.

Nesistenkite pasinaudoti visomis įmanomomis progomis pamokyti savo vaiką, kaip daryti vieną ar kitą dalyką: jei klodamas lovą, vaikas palieka raukšlių, nepulkite perdaryti jo darbo. Juk nenorite pasiųsti vaikui žinutės, kad jis nevykėlis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)