DELFI Vaikai domėjosi, kiek įprastai šventei išleidžia mamos ir kiek šiuo metu priimta duoti kunigui kaip auką bažnyčiai.

Prabangi ar kuklesnė šventė – lemia požiūris ir piniginės storis

Švenčių organizatorė Elena, studijos „Artišokas“ įkūrėja, sako, kad krikštynų šventės kaina labai priklauso ne tik nuo žmonių finansinių pajėgumų, bet ir nuo to, kaip jie tą šventę supranta. „Mūsų projektai, su kuriais dirbame, nėra pigūs. O krikštynų lygis gali būti labai skirtingas. Tai gali būti tiesiog vakarienė su krikšto tėvais ir seneliais, taip pat tai gali būti projektas su pramogomis, dekoracijomis, teminiu išpildymu ir t.t. Kiekvienas žmogus renkasi pagal save, kiek gali sau leisti. Žinoma, yra ir skeptikų, kurie sako, kad tai tik pinigų švaistymas“.

Internete krikštynų temoms aptarti skirtoje grupėje mamos taip pat dalijosi į dvi didesnes grupes. Vienoms krikštynos – šventė kuri vyksta kartą gyvenime ir kurią norisi švęsti netaupant, kitoms tai šeimos ir artimiausių draugų šventė, kuriai nebūtinos didelės išlaidos.

Mama Ugnė sako, kad krikštynos kainavo apie 1000 eur. „Restoranas, fotografė, simbolinės dovanos krikšto tėvams, prizai viktorinai, balionai“, – vardija moteris. „Už saldų stalą ir dovanėles svečiams mokėjo krikšto tėvai“.

Giedrė pasakoja, kad darė nedidelę šventę. „Šventėme savo kieme, pavėsinėje. Buvo apie 10 žmonių. Išėjo apie 700 eurų“, – sako moteris. „Nenorėjau apkrauti krikštatėvių, tai už viską mokėjau aš. Bažnyčia, rūbai, fotografas, maistas. Jokių smulkmenėlių nei svečiams, nei krikštatėviams nepirkau. Saldu stalą dariau pati“.

Austėja sako, kad krikštynoms skirs 300-400 eurų ir stebisi, kad žmonės krikštynoms išleidžia tūkstantį eurų ir daugiau. „Nejau visi tokie turtingi? Nelabai adekvati suma, man atrodo. Aš galvoju šią vasarą pakrikštyti. Bažnyčiai 50 eurų, fotosesijai rasiu kokį nors besimokinantį fotografą. Pietūs 25 žmonėms namų kieme, pavėsinėje“, – planais dalijasi moteris.

O štai Martynos požiūris ir patirtis kiek kitokie. „Nematau nieko blogo. Kas čia per nuostaba, jei žmonės sau gali leisti tai lai nors 10 tūkstančių išleidžia“, – sako moteris. Jos dukros krikštynų šventė su nakvyne sodyboje ir programa kainavo apie 4000 eurų.

Krikštynas organizuojanti Elena taip pat pabrėžia, kad kartais kainos gali būti ir keli tūkstančiai. „Nes, pavyzdžiui, šventės vieta labai brangi ir sudaro didesnę dalį visos šventės biudžeto. Kartais vieta nekainuoja, nes žmonės švenčia savo namų kieme. Bet tada investuojama į dekoracijas, pramogas ir pan.“, – pasakoja krikštynų organizatorė. „Mes dirbame su konceptualiomis šventėmis. Nedarome atskirai dekoro, atskirai pramogų – viską apmąstome bendrai ir kuriame unikalią šventę“.

Bažnyčia, fotografas, dekoras

Elena sako, kad fotografai krikštynoms kainuoja apie 300-350 eurų. „Galbūt yra mėgėjų, pradedančiųjų, kurių paslaugos kainuoja mažiau. Bet mes dirbame su profesionalais“. Moteris pabrėžia kokybę ir būtent todėl renkasi bendradarbiauti tik su šioje srityje besispecializuojančiais fotografais.

Tačiau sutaupyti norintys gali į pagalbą pasitelkti giminaičius ar mėgėjus fotografus, taip pat, kaip minėjo krikštynų organizatorė, pradedančiuosius fotografus, kurių įkainiai mažesni. Kad ir ką pasirinktumėte organizatorė pataria turėti fotografą. Ir ne veltui, juk tai viena gražiausių švenčių.

Bažnyčioje, kaip ir senais laikais, dažniausiai auką palieka krikštatėviai, nebent sutarta kitaip.
Mama Ugnė sako, kad sūnaus krikšto tėvai davė 50 eurų, tą pačią sumą įvardijo ir Martyna su Austėja. Giedrė sako davusi bažnyčioje 30 eurų.

Dekoras, pasak krikštynų organizatorės Elenos, įeina į visos šventės koncepciją, kaip ir fotografo paslaugos. Viskas būna apgalvota iki smulkiausių detalių ir kuriama konkrečiai šventei, kalbantis su konkrečiais žmonėmis. „Mes paruošiame pasiūlymą, patys kuriame idėjas, jų nekopijuojame iš interneto. Stengiamės kuo maksimaliau pateikti vaizdinių dalykų, stilių, spalvinę gamą, kad žmogus pamatytų, kaip viskas atrodys“, – šventės koncepcijos derinimo procesą pasakoja moteris. „Po to padaroma sąmata, kiek kainuos šių idėjų įgyvendinimas. Jei kažko trūksta, kažkas netinka, kažko per daug – viską galima keisti, derinti, kol visiems tiks galutinis variantas“.

Jei šventę nusprendžiame organizuoti savo jėgomis, dekoru dažniausiai rūpinasi krikštijamo vaiko šeima arba kartu ir krikšto tėvai. Tokiais atvejais taip pat būna apsitariama, ko norėtųsi šventėje ir ieškoma, kas gali atlikti tam tikrus darbus.

Rūta iš „Žalios rūtos“, kuri užsiima spaudos krikštynų (ir kitų švenčių) tematika darbais, sako, kad populiariausi užsakymai krikštynoms, tai krikštynų žurnalai-krikštukai ir žaidimai: profesijų, pasižadėjimų kortelės, protų mūšiai. Taip pat – loterija ir, žinoma, vardiniai saldainiai.

Krikštynų šventė dažniausiai sutampa su pirmuoju gimtadieniu

Krikštynų organizatorė sako, kad seniau būdavo, gimė kūdikis ir iš karto pakrikštija.

„Dabar būna labai įvairiai. Daugelis laukia specialiai, kad vaikas paaugtų. Kad vaikas dalyvautų, kad prisimintų šventę. Ir tada žiūrima, kad vaikui būtų smagu toje šventėje. Tada sugalvojama jiems pramogų“, – pasakoja moteris.

„Gana populiarus dalykas sujungti pirmąjį gimtadienį su krikštynomis. Kadangi dažnai pirmasis gimtadienis yra švenčiamas suaugusiųjų tarpe, tad labai logiška ir sveikintina, kad šios šventės sujungiamos į vieną“.

Dovanos: kam ir kokios?

„Populiarumo nepraranda pinigai“, – sako Elena. „Visos kitos dovanos yra kas ką sugalvoja. Taisyklių ar stereotipų nebėra. Seniau kryželiai, angelėliai būdavo, bet dabar kartais prisiminimui būna dovanojami palinkėjimų albumai. Tai tokia dovana, į kurią vis tiek investuojama“.

„Krikšto tėvai paprastai nori simbolinių dovanų, kurios būtų vaikui prisiminimas. Daiktai, turintys išliekamąją vertę. Albumai palinkėjimų ar nuotraukoms, papuošalai. Net dovanodami pinigus dar šalia nori ir tokios smulkmenos“, – tikina Elena.

Mamos taip pat dažniausiai paminėjo dovanojamus pinigus. Mama Ugnė pasakoja, kad į vokelį dedama priklausomai nuo situacijos. „Jei draugai 50-60 eurų, jei sesuo ar brolis – 100 ar daugiau. Tėvai irgi panašiai, o kai kurie pinigais nedovanoja. Perka dovanas, nes mano, kad mažam vaikui pinigų dovanoti nedera“, – sako moteris.

Kristina, kuri vasarą ruošiasi būti krikštamote sako, kad pinigų nedovanos. „O su visokiais niekučiais planuoju išleisti apie 200-300 eurų. Nuo mūsų bus tortas, žvakė ir skraistė, krikštynų spauda, gal dar krikšto dėžė. Dar norėtume padovanoti ir auksinį pakabuką atminimui“.

Martyna vokeliuose rado nuo 50 iki 1000 eurų. Giedrės šventės svečiai dovanojo nuo 50 iki 100 eurų. Moteris sako, kad ta suma priklauso ir nuo to, kiek žmogus gali sau leisti, ir nuo to, kaip labai artimas krikštijamas vaikas. Dar dovanojama suma priklauso ir nuo svečio: eina vienas ar su pora. „Nors mums vokeliai mažiausiai rūpėjo. Labai norėjome gražios šventės dukrai“, – sako moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (446)