Kad nereikėtų jaunajam tėčiui lakstyti į parduotuvę po kelis kartus per dieną ir paskubomis ieškoti, sumanimama.lt pateikia pagrindinių rekomenduojamų higienos priemonių sąrašą.

Sauskelnės ar vystyklai. Galite rinktis tiek daugkartinio naudojimo vystyklus, tiek vienkartines sauskelnes (gali būti paprastos arba ekologiškos). Jei nuspręsite rinktis vienkartines sauskelnes, derėtų turėti bent dvi pakuotes, t.y. pirmo dydžio (2-5kg) ir antro dydžio (3-6 kg). Daug pirkti neverta, nes mažylis pirmą dydį greitai išauga. O jei gimtų didesnis vaikutis, pirmųjų gali ir neprireikti. Mergaitėms ar berniukams – sauskelnės skirstomos tik nuo trečiojo dydžio.

Palutės, pasiūtos iš flanelės ar bambuko, pravers šluostant kūdikį. Jos plonesnės, minkštesnės ir geriau sugeria vandenį nei rankšluosčiai. Jų prireiks 2 ar 3, gal 8-10 vnt., priklausomai nuo to, kaip dažnai planuojate skalbti.

Drėgnos servetėlės. Paprastai jų naudoti nerekomenduojama. Tačiau pirmomis dienomis naujagimio išmatos (mekonijus) būna klampios ir sunkiai nuplaunamos. Todėl pirmagimio susilaukusiems, dar nepatyrusiems tėveliams būtų pravartu turėti drėgnų servetėlių. Nuvalius jomis mekonijų, būtina užpakaliuką nuplauti po tekančiu vandeniu. Jų negalima naudoti, jei vaikutis iššuto. Yra ekologiškų drėgnų servetėlių, kurios būtų mažesnė nuodėmė. Taip pat drėgnos servetėlės pravers tuomet, kai būsite aplinkoje, kur nėra galimybės mažylio apiprausti. Galima pavalyti rankas, veiduką po maitinimo ir pan.

Neperšlampami paklotukai reikalingi oro vonioms, pervystant (jei tai daroma ant lovos, o ne ant vystymo lentos ar stalo, svečiuose ar pan.). Yra vienkartiniai ir daugkartiniai (skalbiami). Ateityje neperšlampami paklotukai pravers pratinant vaiką miegoti be sauskelnių.

Nėščioji

Žirklutės bukais galais. Naujagimių pirštukai neįtikėtinai maži. Tačiau dažnai mažyliai gimsta su ilgokais nagais, todėl grįžus iš ligoninės juos galima patrumpinti. Paprastų manikiūrinių žirklučių naudoti nerekomenduojama, nes netikėtai suspurdėjus mažyliui, smailiais aštriais galais galima sužeisti. Tam yra skirtos kūdikiams pritaikytos žirklutės užapvalintais galais.

Priemonės nuo iššutimo. Turbūt nei vienas kūdikis nėra išvengęs iššutimo kirkšnių, kaklo srity ar prastai iššluostytoje odos raukšlėje. Priemonių nuo iššutimo yra daug: įvairūs kremai su cinku, pataisų sporų milteliai (talkas), aliejukas. Skirtingiems vaikams pasiteisina vis kita priemonė, ją atrasit tik bandymų būdu. Tiesa, skiriasi priemonių vartojimo būdai:
Kremą galima tepti tik ant kruopščiai nusausintos odos, nes kitaip oda šus dar labiau. Taip pat reikia žinoti, kad kremus su cinku vartoti galima tik 3-4 dienas, nes jie labai sausina kūdikio odelę.
Pataisų sporų miltelius galima barstyti ant drėgnos odos, tačiau reikia stebėti, kad milteliai nesubėgtų į raukšleles. Pataisų sporas galima pakeisti paprastu, virtuvėje naudojamu bulvių krakmolu.
Aliejuką patogu naudoti sunkiai nusausinti prieinamose vietose, pvz. kai apie 4-5 mėnesį vaikučiams atsiranda keli „pagurkliai“ ir jų raukšlėse kaupiasi nešvarumai.

Virkštelės valymas. Virkštelės liekaną ir bambos žaizdelę rekomenduojama valyti virintu vandeniu ir gerai nusausinti. Jums reikės vatos tamponėlių ar diskelių ir talpos vandeniui.

Kremas nuo saulės. Aktualu vasarą. Kūdikiams būtini saulės spinduliai – tuomet gaminasi vitaminas D. Tačiau reiktų vengti tiesioginės saulės, ypač vidudienio. Draugiškiausia saulė būna ryte, vakare, prasiskverbianti pro medžių lapus. Įvertinant, kiek saulės vaikutis gaus, kartais reikia naudoti apsauginį kremą. Specialiai kūdikiams skirti kremai nuo saulės yra didesnio SPF, be kvapiklių, cheminių filtrų, konservantų.

Kremas nuo šalčio. Aktualu žiemą ar vėsiomis, vėjuotomis rudens, pavasario dienomis. Šį kremą, kaip ir visas kitas kosmetines kūdikio priemones, reikia rinktis kuo natūralesnį. Būtina atkreipti dėmesį, kad kremo nuo šalčio sudėtyje nebūtų vandens (aprašymą skaitykite ne tik lietuviškai, bet ir angliškai ar kita užsienio kalba, nes dažnai vertimas būna netikslus)! Jei kremo sudėtyje yra vandens, odelė gali dar labiau nušalti.

Nosies aspiratorius (siurbtukas) ir jūros vanduo. Šių priemonių nebūtina turėti pirmosiomis dienomis, tačiau jų vis tiek prireiks. Vaikai tik apie antruosius gyvenimo metus išmoksta išsipūsti nosį, todėl aspiratorius – puiki priemonė, kovojant su kūdikio sloga. Rekomenduojam turėti lašinamo jūros vandens – ne purškiamo.

Labai praktiška naudotis bekontakčiu termometru. Juo galima matuoti vandens temperatūrą maudynėms (turėtų būti 36-37 laipsniai), mišinuko temperatūrą, taip pat ir vaiko kūno temperatūrą. Bekontakčiu termometru labai patogu stebėti sergantį vaikutį: nereikia jo žadinti, išrenginėti, krutinti tikrinant, kaip keičiasi temperatūra. Jei bekontakčio termometro įsigyti neketinate, tuomet reikės bent dviejų: matuoti vandeniui maudynėms ir elektroninio termometro minkštu galu.

Vonelė. Patogu, jei yra papildomas gultukas kūdikiui. Galima pratinti ir prie didelės vonios, tačiau vonelėje vaiką maudyti ir ekonomiškiau (reikės mažiau vandens), ir patogiau, nes, esant reikalui, galima vonelę išsinešti į kambarį (jei norisi daugiau erdvės ir yra tikrai šilta), galima vonelę statyto ant specialaus stovo, tuomet nereikės stipriai lenktis ir bus galima prieiti iš abiejų pusių (tai patogu, jei kūdikį maudo abu tėveliai).

Muilas ar prausiklis. Priemonės turi būti skirtos kūdikių maudimui. Maudant mažylį naudokite prausiklį ar muiliuką kas antru maudynių metu. Jei odelė yra labai sausa galite įpilti apie 5 ml aliejuko: saulėgrąžų, sviestmedžio, simondsijų, kviečių daigų, migdolų ir pan. Reikia atkreipti dėmesį, kad aliejukas būtų natūralus, be kvapiklių, dažiklių, konservantų, aromatizatorių, parabenų.

Šukos ir šepetys – specialiai pritaikyti kūdikiams pradedami naudoti maždaug nuo pusės metų. Šepetys turi būti natūraliais minkštais šereliais, šukos – užapvalintais galiukais, kad nepažeistų jautrios kūdikio galvytės. Šios priemonės naudojamos maudynių metu, siekiant pašalinti pleiskanų luobą.

Ūkinis muilas ir skalbikliai. Ne kūdikio higienai, tačiau labai pravers. Šalinant kūdikio drabužėlių dėmes, naudokite ūkinį muilą – įtrinkite šlapią rūbelį ir palikite valandai ar ilgiau, po to išskalbkite. Skalbiklius galima naudoti įprastus, tačiau atminkime, kad naujagimio odelė plona ir lengvai pažeidžiama, todėl vertėtų arba perskalauti drabužėlius, arba rinktis švelnesnes priemones. Yra skirtų specialiai kūdikių drabužėliams skalbti arba ekologiškų skalbiklių.

Tai tik pagrindinės priemonės. Sąrašas nėra baigtinis, jis koreguojamas pagal individualius poreikius. Gal vienai mamai jis atrodys perteklinis, o kitai norėsis papildyti. Svarbiausia – jauskitės saugiai, parsivežusios naują žmogutį namo.

Edukacinių patarimų nėščiosioms ir pagimdžiusioms mamoms ieškokite naujoje knygoje „Nėštumo ir vaiko priežiūros vadovas“.