Gyvename amžiuje, kuriame visas gyvenimo sritis vienaip ar kitaip liečia informacinės technologijos ir tų sąsajų kasdien tik daugėja, todėl drausti jomis naudotis vaikams gali būti tikrai žalinga jų ateičiai. Dovilė Preimontė, kūrybingumo studijos vaikams įkūrėja, sako, kad tą daryti reikia sąmoningai ir apgalvotai, o ne kišti vaikams telefonus kiekvieną laisvą minutę.

Nederėtų didžiuotis ir džiaugtis, kad dvimetis puikiai įvaldęs visas jūsų išmaniojo funkcijas ir pats lengvai susiranda žaidimus ar daineles, nes tai nėra nei joks talentas, nei išskirtinis gebėjimas – tą gali kiekvienas šiuolaikinis mažylis, jei prie išmaniųjų prietaisų praleidžia per daug laiko. Tai jau stipriai žalinga ne tik jo fizinei sveikatai, bet ir psichinei raidai.

Tačiau, jei namuose turite griežtas taisykles, kiek laiko vaikas gali saikingai kasdien ar kas keletą dienų praleisti prie išmaniųjų prietaisų, ir deramai jų laikotės – belieka pasirūpinti kitu šio klausimo aspektu: ką per šiuos įrenginius jūsų vaikai žiūrės ar žais. Būtent apie tai šiame įraše ir bus kalbama plačiau – apie keletą Dovilei ir jos dukrai labiausiai patikusių mobiliųjų aplikacijų mažiesiems.

Mobiliosios aplikacijos vaikams

Dr. Panda Veggie garden – Dr. Pandos žaidimų yra visa serija, tačiau jie yra mokami, tad visų nesame išbandžiusios, bet vienas iš kelių išbandytų ir mėgiamiausių yra būtent šis. Jame vaikas herojui Pandai padeda auginti įvairias daržoves ir vaisius, todėl išbando ir atlieka visą procesą nuo sėklos pasodinimo iki derliaus nuėmimo. Taip vaikas, nors ir ekrane, bet pamato visą augalo augimo ciklą, susipažįsta su jo priežiūros niuansais, būtinomis augimui gamtos sąlygomis ir pan. Kiekvieno augalo skirtingų augimo ciklų metu reikia atlikti užduotis, reikalaujančias greitos reakcijos, priežasties-pasekmės suvokimo. O kadangi daktaras Panda augina net 12 skirtingų augalų, ką sužinoti ir ko išmokti tikrai bus! Žaidimas laisvai „įkandamas“ trimečiui ir vyresniems, bet jei tenka telefoną duoti ir mažesniam, tai bus įdomu ir jam.

Dr. Panda School – dar vienas šaunus šios serijos žaidimas, kuriame yra labai daug veiksmo ir įvairiausių veiklų – galima būti mokytoju ir mokiniais, atlikti įvairias užduotis, kūrybinius darbelius, pasigaminti maisto, apsilankyti mokyklos medicinos kabinete, žaidimų aikštelėje ir dar daug įvairiausių dalykų vienoje daktaro Pandos mokykloje. Vėl gi, žaidimas mokamas, bet viename žaidime tiek veiklos ir vietos patenkinti smalsumą, kad tikrai verta. Mūsų dukra pirmuosius kelis kartus po parsiuntimo beveik visą savo vienos valandos per dieną limitą išnaudodavo ties šiuo žaidimu! Įdomus bus 3-6 metų mažiesiems smalsuoliams.

Pepi Tree – labai smagus, spalvingas ir nuotaikingas lietuvių (!) kompanijos sukurtas žaidimas, kuriame vaikas susipažins su miško gyventojų gyvenimu atlikdamas įvairias smagias užduotėles – įsitikins, kad pelėdos labai gerai mato naktį ir sudėlios dėlionę, susipažins su drugelio išsiritimo ciklu nuo vikšrelio, kurį reikės pamaitinti smarkiai pamiklinant ranką ir lavinant rankų-akių koordinaciją, iki drugelio; sužinos ką valgo ir ko nemėgsta voverės, padės nupinti voratinklį vorui bei prigaudyti į jį musių ir kitų vabzdžių, pamatys, kaip miške užauga grybai ir uogos bei padės šias gėrybes ežiukui susikrauti ant spyglių ir galiausiai atves kurmį požemių labirintais į jo šiltą lovelę. Žodžiu, skirtingų įdomių, pažitinių ir lavinančių veiklų šiame žaidime – apstu, grafika be galo ryški, muzikinis ir garsų fonas – taip pat netikėtai smagus ir neįkyrus. Kai pirmą kartą išbandėme, siuntėmės nepilną nemokamą versiją, tačiau po pirmo karto iškart tapo aišku, kad tai tas žaidimas, už kurį kelių eurų neverta gailėti. Gamintojas deklaruoja šį žaidimą tinkant 5 metų ir jaunesniems, ir jis tikrai tinka ir daug jaunesniems ir tiems patiems penkiamečiams.

Pepi Bath – dar vienas tos pačios kompanijos produktas, smagiu žaidimu mokantis higienos dalykų – praustis, maudytis, karpytis nagus, skalbtis ir t.t. Vaikas visus šiuos veiksmus gali atlikti padėdamas arba žaidimo herojui berniukui, arba mergaitei. Kaip ir pirmajam aptartam Pepi žaidimui – tik geriausios rekomendacijos! Amžius toks pat, kaip ir ankstesniajame. žaidimai vaikams

Kapu Forest – panašaus pobūdžio į Pepi Tree žaidimas, tačiau su kitais miško gyvūnais ir kitokiomis lavinamosiomis veiklomis, o kadangi jis dar ir nemokamas, tai tikrai vertas būti žaidžiamas. Beje, šiame žaidime esanti užduotis su geniu, dukrai buvo puiki pažintinė programa – žaidime girdimas gana tikroviškas genio balsas, tad kartą jau būnant tikrame miške ir pirmą kartą išgirdus genio kalenimą, dukra iškart su džiaugsmu ir pasidižiavimu įvardino, kas čia per paukštis! Kūrėjas deklaruoja amžių 1-4+.

Paper Tales – šis žaidimas yra tikras atradimas. Labai puikus visomis prasmėmis, nes tikrai skatina kūrybiškumą ir turi savyje labai daug įvairių veiklų. Popieriaus istorijomis vadinasi todėl, kad visos žaidimo iliustracijos yra tarsi iš kartono – pagrindinė idėja tarp eilučių yra apie antrinių žaliavų panaudojimą ir gamtos išteklių tausojimą. O veiksmas vyksta įvairus, mat galima pasirinkti skirtingas erdves – iškylavimą gamtoje, maisto gamybą virtuvėje, seno kambario remontavimą ir daugelį kitų – tiesą sakant, aš pati dar ne visas veiklas ten išbandžiau, bet dukra prie šio žaidimo pastaruoju metu praleidžia didelę dalį savo laiko prie planšetės, nes ten tikrai yra ką nuveikti – o kas svarbiausia, įsijungus ne iš karto aišku ką ir kaip, tad smalsumui ir naujiems išbandymams ten vietos į valias. Kas man dar labai patiko – tai, kad žaidime viskas taip kruopščiai ir iki smulkmenų apgalvota, kad, pavyzdžiui, dekoruojant žaidimo veikėjus ar dažant namo sienas, dažus galima sumaišyti pagal tikrą dažų maišymo teoriją ir pamatyti, kokia spalva gausis sumaišius pasirinktas spalvas! Pradinė žaidimo versija yra nemokama, bet tikrai verta paaukoti kelis eurus įsigyti pilnam žaidimui, nes veiklų tada atsiranda nepalyginamai daugiau! Kūrėjas deklaruoja amžių 4+, tai manyčiau, kad labai atitinka, nes jaunesniems dar gali būti ne viskas aišku ir įdomu.

Apie taisykles

Mūsų namuose prie planšetės ar telefono dukrai leidžiama praleisti po valandą per dieną. Ir visai nesvarbu ar kasdien po ją išnaudoja, ar tik kartą, ar kelis per savaitę. Kitą dieną dėl to daugiau laiko prie jos praleisti neleidžiama.

Likus 10 minučių iki valandos, perspėjame, kad liko žaisti 10 minučių, paskui perspėjame likus penkioms ir kai jau reikia planšetę padėti. Turime griežtą taisyklę, jei pasibaigus valandai planšetės dukra padėti nenori, gali pažaisti dar 10 minučių, tačiau rytojaus dieną planšetės negauna iš viso – taip vaikas pats renkasi bei mokosi atsakomybės už savo paties pasirinkimus. Smagiausia tai, kad šiai taisyklei įsisavinti užteko vieno karto, kai dukra tikrai suprato, kad susitarimo nepaisius, rytojaus dieną nepadės jokie prašymai ir gudravimai.

Kita svarbi taisyklė, kad planšete/ telefonu naudotis galima tik ryte arba dieną, bet ne vakare – nereikia nė skaityti mokslinių tyrimų apie tai, kaip vaiko nervų sistemą ekranuose matyti vaizdai veikia ir stimuliuoja dar gerokai po baigimo juos stebėti, nes tai realiai pasitvirtina vaikų elgesyje – keli kartai jos naudojimo vakare prieš miegą net ir žaidžiant gražius ir žaismingus žaidimukus, mums yra „kainavę“ ilgą ir nuobodų migdymo procesą, nes nors vaikas jau ir pavargęs, bet smegenys dar intensyviai apdoroja žaistą informaciją ir vaizdus, todėl lengvai užmigti niekaip nepavyksta.