Reikia paminėti, kad net užaugę kai kurie kairiarankiai turi gerai ištreniruotą ir dešiniąją ranką, tokiu atveju jų kairiosios dominavimas ne toks pastebimas. Tačiau tėvams būna smalsu kuo anksčiau sužinoti, kuri ranka bus vedančioji. O taip pat tai svarbu ir dėl to, kad kairiarankiai šiek tiek kitaip priima ir apdoroja informaciją, taip pat skirtingai reaguoja į vykstančius procesus, rašoma chips-journal.ru.

Štai keletas paprastų pratimų, padėsiančių nustatyti, ką auginate – kairiarankį ar dešiniarankį.

Pirštų sunėrimas

Paprašykite tiriamojo suglausti delnus ir sunerti piršus. Šį judesį jis turi atlikti greitai, be jokio išankstinio pasirengimo. Manoma, kad dešiniarankiai pirštus suneria taip, kad viršuje atsiduria dešiniosios rankos nykštys, o kairiarankiai – taip, kad kairiosios.

Napoleono poza

Sukryžiuokite rankas ant krūtinės. Priimta manyti, kad dešiniarankiai rankas kryžiuoja ant kairiojo dilbio užkeldami dešiniąją plaštaką, o kairiarankiai – atvirkščiai – kairiąją plaštaką kelia ant dešiniojo dilbio.

Kairiarankis vaikas

Aplodismentai

Dešiniarankiams plojant delnais intensyviau dirba dešinioji ranka, o kairiarankiams – kairioji. Šis testas patikimiau pritaikomas suaugusiesiems, nes vaikai, džiaugsmingai plodami katučių, ir kairiąją ir dešiniąją rankas naudoja vienodai.

Mazgai

Paimkite raištelį arba virvutę ir sumegzkite keletą mazgų, o tada paprašykite vaiko juos atmegzti. Dešiniarankis tai bandys padaryti dešiniąja ranka – kairiąja tik laikys virvutę. Kairiarankis, aišku, elgsis atvirkščiai – kairiąja ranka atmezginės, o dešiniąją prilaikys.

Šuoliukai

Atkreipkite dėmesį, kuria koja vaikas atsispiria nuo žemės. Jei atraminė koja – kairioji, žinokite, jog tai kairiarankio požymis, o jei dešinioji, tikėtina, kad vaikas dešiniarankis.

Piešimas

Paimkite lapą popieriaus ir du pieštukus. Tegul vaikas į kiekvieną ranką paima po pieštuką, o tada abiem rankomis vienu metu nubraižo tris figūras – apskritimą, kvadratą ir trikampį. Turėkite omenyje, kad dominuojančia ranka atliekami judesiai gali būti lėtesni, bet tikslesni, todėl ja nubraižytų figūrų linijos atrodys lygesnės, kampai vienodesni, kraštinės sueis į vieną tašką – bus akivaizdu, kad braižant tas figūras ranka drebėjo mažiau.

Kai kurie specialistai šią užduotį pataria paprašyti atlikti užmerktomis akimis, nes tada, esą, lengviau pastebėti nedominuojančia ranka nubraižytų figūrų formos ir proporcijų neatitikimus.

Taikinys

Paprašykite vaiko įsivaizduoti, kad prieš jį – taikinys. Lai pakelia rankas taip, tarsi turėtų lanką ir strėlę, o tada užmerkia vieną akį, tarytum nusitaikydamas. Kurią akį jis užmerkė? Jei dešiniąją, tai kairiarankio požymis, jei kairiąją – dešiniarankio.

Telefonas

Sakykime, kambaryje suskambo įsivaizduojamas telefonas. Kuria ranka vaikas pakels ragelį ir prie kurios ausies jį priglaus? Jei ragelį vaikas pakelia kairiąja ranka, galima spėti, kad jis kairiarankis, jei dešiniąja – kad dešiniarankis.

Koja ant kojos

Šį testą atlikti ypač paprasta. Reikia atsisėsti ant kėdės ir užmesti vieną koją ant kitos. Viršuje atsidursianti koja – dominuojančioji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)