Studijos „Kuria vaikai“ įkūrėja Dovilė Preimontė dalijasi mintimis apie mažylių ankstyvąjį lavinimą ir kokia veikla bus naudinga, o kurios reikėtų vengti.

Iš tiesų, kūdikiui svarbiausias dalykas yra prieraišaus ryšio kūrimas su vienu iš nuolat jį globojančių suaugusiųjų, o socialiniai ryšiai nei su bendraamžiais, nei su svetimais žmonėmis šiuo vystymosi laikotarpiu jiems nėra reikalingi. Tačiau kategoriškai teigti, kad dalyvavimas tokiuose užsiėmimuose neduoda visiškai jokios naudos, nereikėtų. Priešingai, lankant kokybiškus, į tikslinę amžiaus grupę ir jos vystymosi fazę atitinkančius ir orientuotus užsiėmimus, nauda gali būti mažiausiai dviguba:

1) Kūdikis žais, lavins smulkiąją motoriką ir sensorinius įgūdžius įdomiais, naujais, dar nepabodusiais būdais ir priemonėmis ir jam visai nebus būtina bendrauti su kitais mažyliais ar užsiėmimus vedančiu žmogumi – visa tai daryti jis galės kartu su mama. Gal kūdikiui ir nereikia bendraamžių draugijos ar pradėti mokytis skaičiuoti ir skirti spalvas, tačiau padėti lavinti sensorinius įgūdžius ir smulkiąją motoriką būtina nuo pat ankstyvosios kūdikystės.

Vaikų kūrybiškumo ugdymo studijos "Kuria vaikai" nuotrauka

O jeigu užsiėmimus siūlanti įstaiga būtent į tai atsižvelgia, tokioje vietoje kūdikiams bus leidžiama gerokai daugiau, nei tėvai nori ar gali leisti namuose, todėl kūdikis žais labiau įsitraukęs ir susidomėjęs: čia nereikės saugoti sienų ir baldų, kad dažais išteptais delnais vaikas jų neišterliotų, čia bus galima taškytis vandeniu, traiškyti virtus makaronus, plėšyti kalnus popierių ir atlikti daugelį kitų dalykų, kuriuos atlikti namuose tėvams būtų tikras galvos skausmas.

2) Mama pailsės, pakeis aplinką, pasisems idėjų ir, be abejo, pasišnekučiuos ir pasidalins patarimais su kitomis bendraamžius auginančiomis mamomis. Senas, bet nebanalus posakis „laiminga mama – laimingas vaikas“ yra visiška tiesa, o kad mama ištrūkusi iš namų ir atsipalaidavusi bus laimingesnė, todėl atidesnė ir supratingesnė vaikui – galima sakyti jau ir triguba nauda! O jei šalia vaiko lavinimo veiklų galėsite gauti naudingos, išsamios informacijos apie vaiko ugdymą, psichologiją ir vystymosi tarpsnius – tuomet toks jūsų išėjimas iš namų yra tiesiog maksimaliai naudingas.

Vaikų kūrybiškumo ugdymo studijos "Kuria vaikai" nuotrauka

Tik čia reikėtų atkreipkite dėmesį, kiek jūsų pasirinkta įstaiga yra laisva ir liberali – jeigu užsiėmimai vyksta pagal griežtas taisykles, prašoma sutramdyti ne visuose iš jų norintį dalyvauti, todėl išropojantį ar išeinantį jūsų mažylį, prašoma laikytis tylos ir tvarkos – paantrinsiu psichologams ir aš: kuo greičiau iš ten eikite ir nemėtykite pinigų į balą, nes netik jų netenkate, bet grįšite namo su dar didesniu stresu ir nuovargiu nei iš jų išėjote.

Taigi, tinkamai pasirinkus įstaigą, dalyvavimas lavinimo užsiėmimuose bus naudingas ir jūsų kūdikiui, ir jums bus tikrai vertinga ir motinystę praturtinanti patirtis. Jei tokią įstaigą radote ir ją lankote, džiaukitės joje patiriamais įspūdžiais, o jei nerandate ar nusivylėte ta, kurią lankote, kaip kadaise buvo ir man, nebijokite ieškoti jums ir vaikui tinkamiausios.