Mes pakalbinome Giedrę Gomes apie šią fotosesiją ir tikrąsias motinystės spalvas.

„Žinojau, kaip noriu, kad atrodytų nuotraukos, įdėjau skelbimą į Facebook‘ą, kad ieškau drąsių mamyčių linksmai fotosesijai. Susilaukiau begalės laiškų“, – pasakoja Giedrė. Bet daugiausiai dirbanti su lietuviais ir pabrėžtinai drąsios mamos ieškojusi fotografė sako, kad papasakojus, kaip vyks fotosesija, kad teks ir tualete pasifotografuoti, visos norinčios pasitraukė. Fotografė svarsto, kad turbūt kaltas lietuviškas drovumas, ką žmonės pasakys. „Aš suprantu, gal gėda, nepatogu, ne visos mes drąsios“, – sako G. Gomes.

Visgi realias motinystės akimirkas jai pavyko įamžinti, nes atsirado keletas mamų, amerikiečių ir lietuvių, kurios nebijo slėpti tikrų akimirkų.

Nuotraukoms pasirodžius viešai ir pasklidus po pasaulį, Giedrė sako sulaukusi begalės komentarų. Ypač daug ir piktų pasisakymų kliuvo žindančios mamos fotografijai. „Tam mažyliui dar nėra net dvejų, o komentatoriai piktinasi, kad žindomas penkiametis“, – apgailestauja fotografė. „Jei jis būtų ir ketverių ar penkerių – nematau nieko blogo“. Fotografė prisimena, kaip susipažinusi su dabartiniu vyru baisėjosi jo mamos pasakojimais, kad ji žindė iki trejų su puse metų. „Man plaukai šiaušėsi, galvodavau, patylėk, pasilaikyk sau, kokia gėda, bent nesigirtum... tada vaikų neturėjau“, – atvirauja G. Gomes.

Giedrė Gomes, Motinystė

„Būtinai norėjau parodyti maitinančią mamą. Nes štai ir aš, vaikui 3, o nuplėšti neišeina. Mes kariaujam kiekvieną dieną. Jam vis dar to reikia. Ir čia nėra kalbos apie kažkokius iškrypimus ar malonumus“, – pasakoja G. Gomes. Ji sako, kad nėra jokio malonumo, kai nori miego, o vaikas ateina į lovą, drasko, verkia. Moteris sako, kad išbandžiusi daug įvairių patarimų ir būdų. „Ir bintais, ir pleistrais, ir garstyčiomis išsitepu, kad tik nevalgytų“, – dalijasi moteris. Bet, pasak, G. Gomes, vaiko gaila ir nesinori jo kankinti, nes gavęs pieno jis nusiramina akimirksniu, o kai vaikas laimingas, laiminga ir mama.

Giedrė pabrėžia, kad visos nuotraukos iliustruoja tai, ką ji pati patyrė arba vis dar patiria, augindama du savo sūnus. Ir nors ji fotografė ir dažnai fotografuoja mamas su vaikais pasipuošusius, daro gražias nuotraukas gėlių laukuose vėjo kedenamais plaukais, bet Giedrei norėjosi parodyti ir tai, kaip yra iš tiesų, kokia gali būti kasdienybė, rutina, buitis, namai, pusryčiai, pietūs, vakarienė, valgio gaminimas, skalbimai, indų plovimai, tvarkymas. „Kas dieną tas pats per ta patį, išmokau nebesitvarkyti, tik kai miega vaikai apsirenku namus, nes paprasčiausiai man gaila laiko eiti paskui vaikus ir kuoptis nuo ryto iki vakaro“, – sako G. Gomes. „Išmokau perlipti per žaislus, netrukdo niekas. Tai jei pas mane vidury dienos užsuktumėte – greičiausiai būtų betvarkė“, – prisipažįsta moteris. „Geriausia į svečius ateiti kokią 23 valandą arba anksti ryte, kai namai dar pusė bėdos“, – juokiasi fotografė.

Giedrė Gomes, Motinystė

„Daug kas komentaruose aiškina, kad viskas buvo surežisuota ir tai faktas, juk tai vadinasi fotosesija. Buvo suplanuota, kad mama eis į dušą, bet vaikai vaidinti nemoka“, – pastebi G. Gomes. „Jie visąlaik išliko savimi, nusimovė pampersus ir nutarė eiti maudytis kartu. Visa fotosesijos esmė buvo parodyti, kaip aš leidžiu savo dienas, koks mano ir daugumos mamyčių gyvenimas“.

Apie tokią kasdienybę, kurią patiria daugelis mamų visame pasaulyje, Giedrė norėjo atvirai kalbėti dėl to, kad daugelis galvoja, jei mama namie, jai gerai, ji nedirba. „Atvirkščiai, mamos dirba 24 valandas per parą“, – sako moteris. „Mano vyrui reikia dažnai tai priminti, palieku jį kartais, jei nedirba, su vaikais namie „pasidžiaugti“. Viena sykį, kai palikau aštuonioms valandoms, nes fotografavau, radau žinučių kalną“, – atvirauja moteris. „Kur tu, kada grįši, myliu, kaip tu tai gali daryti kas dieną, parvežk alaus, bendrai neparvežk, aš pats, kai grįši, išvažiuosiu nusipirkti, man reikia smegenis pravėdinti“.

Giedrė Gomes, Motinystė

„Ne toks ir lengvas mamos darbas“, – sako Giedrė ir pabrėžia, kad mamos, kurios dirba darbe, taip pat vertos supratimo, pagalbos ir pagarbos, nes jos grįžta namo vėl į „darbą“.

Fotografė, drąsiai atskleidusi paprastas ir kartais būtent dėl to sudėtingas mamų buities smulkmenas sako, kad ir kokia varginanti bebūtų ta kasdienybė, ji pati jokiais būdais neiškeistų bemiegių naktų, privatumo stokos, viso to, kas pavaizduota nuotraukose, į kažką kitą. „Visa tai verta pastangų, nes turiu du gražuoliukus, dėl kurių bet ką padaryčiau, ir kurių apkabinimai yra viso to verti“, – atvirauja moteris. „Tikrai nenorėjau parodyti, kaip sunku būti mama ar moralizuoti, kad gerai pagalvotumėte ar norit vaikų. Tai nebuvo tokia žinutė. Tiesiog noriu parodyti, kaip mes namie „sėdėdamos nedirbam“, – apie fotosesijos tikslą kalba fotografė. Ji pabrėžia, kad labai myli savo vaikus ir būnant kartu, gaminant vakarienę ir leidžiant tuo metu vaikams užsilipti ant stalo, apsikabinimuose ar sudėtingose akimirkose, kurias būtina išsiaiškinti draugiškai, ji mato didžiausią prasmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)