Gavusi ir išmokusi didžiulę pamoką moteris noriai dalinasi savo istorija tam, kad primintų ir kitoms mamoms, kad nesudėtingai vaikams pasiekiamų vaistų palikti nevalia, rašoma Lietuvos vaistinių asociacijos pranešime spaudai.

Du vaikus auginanti vilnietė Jolanta (tikrieji vardas ir pavardė redakcijai žinomi) gavusi ir išmokusi didžiulę pamoką noriai dalinasi savo istorija tam, kad primintų ir kitoms mamoms, kad nesudėtingai vaikams pasiekiamų vaistų palikti nevalia.

„Turėjau skaudžią pamoką, po kurios nė už ką nepalieku vaistų lengvai prieinamose vietose, – istoriją pradeda vilnietė. – Turiu du vaikus. Tuo metu berniukas buvo dvejų metukų, o mergytė neseniai gimusi. Dukrytei prieš miegą daviau tabletę, o buteliuką per skubėjimą padėjau ant virtuvės stalo. Visai nepagalvojau, kad vaistus bus taip paprasta pasiekti berniukui. Čia ir buvo mano didžiausia klaida, kuri kainavo daug. Nors buteliuką buvau užsukusi, tai nesustabdė nelaimės“, – košmarišką vakarą prisimena moteris.

„Vaistukų juk negalima imti?“, – paklausė sūnus man sugrįžus į virtuvę. Kilo įtarimas.

„Negalima“, – atsakiau. Tačiau akys kaip mat užkliuvo už vaistų buteliuko, stovinčio ant stalo. Jis buvo jau atsuktas.

Vaikas ir vaistai

„Mane ištiko siaubas. Likusios buvo vos kelios tabletės, kone visas jis jau buvo suvalgęs. Paskui viskas vyko taip greitai, kad net suvokti sunku. Turbūt tą pačią sekundę bėgau prie telefono ir skambinau gydytojai, kuri liepė iškart vykti į ligoninę. Puoliau žadinti ką tik užmigdytą dukrytę. Buvau viena namuose su vaikais, tad drauge su abiem lėkiau prašyti medikų pagalbos. Nors iki ligoninės kelias ir nėra tolimas, jausmas buvo toks, tarsi važiuotumėme visą amžinybę. Kiekviena sugaišta sekundė prie sankryžos ar šviesoforo kėlė vis didesnę paniką.

Kai pagaliau pasiekėme ligoninę, siaubas nesibaigė. Berniuko ašaros ir nedaug tekalbantys gydytojai kėlė žodžiais neapsakomą baimę. Sūnui buvo išplautas skrandis, tačiau tablečių privalgęs buvo tiek, kad nakčiai teko palikti jį reanimacijoje prijungtą prie lašelinių. Buvo labai baisu, o labiausiai kaltinau tik save. Jei nebūčiau palikusi tablečių ant stalo, jei būčiau jas pakėlusi bent kiek aukščiau. Nusiraminti neleido ir medikai. Jie taip pat priekaištavo dėl neapdairiai paliktų vaistų. Ir ne veltui, juk tikrai buvau kalta tik pati“, – pasakoja berniuko mama.

Parą vilnietė su sūnumi praleido ligoninėje.

„Tai buvo tikrai siaubingas laikas, tačiau laimė – viskas baigėsi gerai. Namo grįžome sveiki, tik baimė ir kaltė persekiojo dar kurį laiką. Negalėjau pamiršti to baisaus jausmo, todėl nuolat kontroliuodavau save, kad jokiu būdu nepalikčiau netinkamų dalykų vaikams prieinamose vietose. Dėl to dabar visi vaistai yra pakelti į lentynas, nepaliekant jokių abejonių, kad vaikai juos pasieks. Išklausiusi gydytojų patarimų, buitinę chemija taip pat pakėliau į viršutines lentynas. Reikia į viršutines lentynas kelti viską, ką tik gali norėti ragauti vaikai. Vaikai smalsūs, jiems neužtenka tik pasakyti, kad negalima, todėl reikia užtikrinti, kad tokia nelaimė neįvyks“, – patikina moteris.

Lietuvos vaistinių asociacijos iniciatyva rengiama kampanija „Tabletė – ne saldainis“ siekiama priminti, kad vaistai gali padėti, tačiau gali ir labai pakenkti sveikatai, todėl jie turi būti vartojami racionaliai ir saugojami atsakingai. Norint išvengti skaudžių pasekmių, vaikams neturi būti peršama mintis, kad vaistai skoniu prilygsta saldainiams, o visi vaistai turi būti saugojami mažiesiems nepasiekiamose vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)