Žinoma, būna vaikų, kurie keliasi naktį iš alkio, tačiau mūsų atvejis kitoks. Sūnus nevalgo naktimis jau gerą pusmetį, gal net ilgiau. O ir atsikėlimai jo būna labiau blaškymasis iš vieno lovos krašto į kitą. Kartais pabunda, išsiblaško ir reikia vėl migdyti ilgai ir nuobodžiai, nes su miegu kovoja iki paskutinio energijos lašo. Kurį laiką viską nurašiau dantims, bet juk jie nedygsta nuolatos. Būna laiko tarpai kada leidžia atsikvėpti, tačiau panašu jog sūnui vis tiek naktį kažkas trukdydavo ramiai keliauti į sapnų karalystę.

Vėliau pradėjau ieškoti ligų, gal turi kažkokių sutrikimų, ar kažką skauda. Dėl to ramus ir saldus miegas jo neaplanko. Tačiau apsilankius pas specialistę, išsikalbėjom ir pradėjau ieškoti atsakymų namuose. Bandėme miegoti kitose vietose, ne namuose – miegas geresnis. O jei būtų neurologiniai dalykai, gydytoja minėjo jog naktį tiesiog klyktų. Ir kitose vietose tikrai neišmiegotų ramiai, jei viskas susiję su sveikatos sutrikimais. Mūsų atveju patikino, kad su mažuoju viršininku viskas gerai, reikia arba išlaukti, arba surasti priežastį. Na ir pradėjau po truputį analizuoti kiekvieną detalę, kuri namuose gali jam trukdyti.

Ir ką gi Jūs manote, atlikusi visus šiuos aplinkos „pataisymus“, miegas žymiai pagerėjo. Net ne žymiai, tiesiog išmiega ramiai ir skaniai, o aš ne tik pailsėjusi, bet ir laiminga, kad vaikas gali nesiblaškyti, o ramiai pasinerti į gražiausius ir saldžiausius sapnus.

Skaičiau daugybę įvairių straipsnių internete, kas gali trukdyti vaikui ramiai miegoti. Radau ne vieną patarimą, taigi pakeitėme ne vieną dalyką mūsų dienotvarkėje:

Visi elektriniai prietaisai – kompiuteriai, televizoriai ir pan. – gali neigiamai veikti miego kokybę. Nekalbu net apie jų žiūrėjimą. O tiesiog, kol vienas iš tėvelių su vaiku, kitas atlieka darbus kompiuteryje arba, kai vaikas miega, tėvai abu dirba kompiuteriais. Žinoma, turbūt neišvengsime to, kad per dieną visai šių prietaisų neįsijungtume, bet mes padarėme eksperimentą ir labai sumažinome naudojimosi elektriniais prietaisais laiką. Tikiu, kad tai prisidėjo prie kokybiškesnio miego. Kol vyko eksperimentas, kompiuteris būdavo įjungtas namuose per dieną daugiausiai pusę valandos.

Namų vėdinimas – būtinas. Tai dariau ir ankščiau, tačiau dabar vėdinimas prieš miegą tęsiasi kur kas ilgiau negu įprastai. Palieku atvirą langą, kol jau jaučiu vėsą ir gaivą kambaryje.

Oro drėkinimas. Jis taip pat gali įtakoti miego kokybę. Tad mes jį šiek tiek pradėjome drėkinti. Pabandymui tai darome buitišku būdu, be jokių prietaisų. Tiesiog šlapią rankšluostį padžiaunu ant džiovyklos ir dar užlašinu kelis lašelius eterinio aliejaus.

Apranga – turi būti patogi ir tokia, kad nusiklojus nebūtų per šaltą. Sūnus dar dažniausiai miega nusiklojęs, vos tik vėl užklojus pleduką, tuoj pat jį spiria šalin. Tiesiog nemėgsta nieko jausti ant kūno. Tad ir nebeerzinu – nekloju. Tačiau aprengiu taip, kad nebūtų nei šilta, nei šalta. O jis visuomet mėgsta vėsiau, todėl mūsų atveju svarbiau jog nekaistų ir neprakaituotų.

Sauskelnės – tokios, kurios sugertų naktinį turinį ir netektų atsikelti nuo peršlapusių kelnių. O taip tikrai yra buvę.

Naktinė švieselė – vyras visuomet buvo įsitikinęs, kad sūnus bijo tamsos. Tad pasirūpinome šviesele. Jei sūnus naktį ir prasimerkia, pamato, kad nėra visiškos tamsos, apsiverčia ant kito šono ir toliau saldžiai skaičiuoja sapnų aveles.

Čiužinys – neturi būti nei per kietas, nei per minkštas. Turėjome grikių-kokosų, netiko nei viena pusė. Dabar tiesiog po maniežo pagrindu klojame storą pledą, kad nebūtų per daug kieta. Sūnui kol kas, atrodo, tai tinka puikiai.

Daug gryno oro. Eksperimento metu ilgai būdavome lauke, ilgiau negu įprastai. Anksčiau kartais būdavo dienų, kai neišeidavome. O dabar sąžiningai einame kasdien.

Eterinių aliejų mišinys ant lovytės kraštų, pėdučių, paausių. Nežinau, gal tokiais dalykais nereikia tikėti, bet man atrodo, kad veikia. Tai kodėl gi ne, tiesa?

Apibendrinant, negaliu atsakyti, kuris variantas padėjo labiausiai. Manau, kad poveikis geriausias, kai taikai visas priemones.