Lytiniai santykiai

Jei nėštumas yra normalus, be patologijos, mylėtis galima taip dažnai, kaip tik norisi. Vis dėlto hormonų svyravimai, nuovargis, pykinimas ir krūtų skausmas nėštumo pradžioje libido dažniausiai sumažina. Vėliau augantis svoris, nugaros skausmai ir kiti simptomai taip pat dažniausiai užgožia norą mylėtis. Emocijos irgi turi didelę įtaką libido. Nerimas, kad nėštumas ar kūdikis pakeis Jūsų ir vyro santykius, gali labai slėgti, net jei nėštumas ir planuotas.

Nors dauguma porų galvoja, kad seksas gali išprovokuoti persileidimą, taip nėra. Dažniausiai persileidimas įvyksta tuo atveju, jei vaisius turi genetinių vystymosi sutrikimų. Nėštumo pabaigoje orgazmas, spermoje esantys prostaglandinai gali sukelti gimdos susitraukimus. Dauguma mokslinių tyrimų neįrodė ryšio tarp sekso nėštumo metu ir priešlaikinio gimdymo. Tačiau, esant didesnei priešlaikinio gimdymo rizikai, greičiausiai bus patariama vengti lytinių santykių.

Dauguma moterų gali saugiai mylėtis viso nėštumo metu, bet yra situacijų, kuomet nėštumą prižiūrintis medikas gali rekomenduoti atsisakyti lytinių santykių:

  • Jei yra neaiškios kilmės kraujavimas iš makšties;
  • Jei teka vaisiaus vandenys;
  • Jei yra gimdos kaklelio nepakankamumas (atsiveria anksčiau laiko);
  • Jei yra placentos pirmeiga;
  • Jei esate turėjusi priešlaikinį gimdymą;
  • Jei nešiojate ne vieną vaisių.

Kelionės

Keliauti tinkamiausias antras nėštumo trimestras. Jau nebevargina pykinimas ir mieguistumas, matosi pilvukas, bet dar nėra toks didelis ir sunkus, kad sukeltų nepatogumų keliaujant.

Jei nėščioji jaučiasi gerai, jai saugu keliauti bet kuriuo nėštumo laikotarpiu. Tačiau reikia labiau savimi rūpintis: jei išsiruošėte į ilgą kelionę automobiliu, svarbu kas 1-2 val. sustoti ir išlipti pasivaikščioti, kad sumažintumėte venų trombozės tikimybę, taip pat kiekvieno sustojimo metu reiktų ir pasišlapinti, kad pilna pūslė neišprovokuotų šlapimo takų infekcijos.

Skristi lėktuvu yra saugu, tačiau beveik visada oro linijų atstovai reikalauja gydytojo pažymos, kad nėščioji gali skristi. Gydytojas gali nerekomenduoti Jums skristi, jei nėštumas yra komplikuotas arba didesnis nei 36 savaitės (dėl galimo priešlaikinio gimdymo). Patarimai nėščiajai skrydžio metu:

  • Išsiaiškinkite konkrečios oro linijų bendrovės reikalavimus nėščiosioms. Jie gali kristi priklausimai nuo bendrovės ir skrydžio trukmės, krypties;
  • Esant galimybei, rekomenduojama rinktis vietą prie praėjimo, nes ten daugiau erdvės ir komforto;
  • Diržą tvirtinkite po pilvu;
  • Skatinkite kraujotaką. Jei tik yra galimybė, pavaikščiokite iš vieno lėktuvo galo į kitą. Jei turite sėdėti, dažnai lankstykite čiurnas, pėdas;
  • Gerkite pakankamai skysčių, nes sausas oras salone gali sukelti dehidrataciją.

Maudynės

Sveika nėščioji gali daryti viską, kas jai teikia malonumą, maudytis vonioje ar baseine – taip pat. Vonioje nerekomenduojama maudytis nutekėjus vaisiaus vandenims, nes padidėja infekcijos rizika. Vanduo turėtų būti maloniai šiltas, bet ne karštas. Gulėti ar sėdėti – taip pat individualus pasirinkimas, jei patogu, jei nesilpna, galima ir gulėti.

Pirtis

Jei nėštumas normalus, moteris ir vaisius jaučiasi gerai, eiti į nekarštą pirtį tikrai galima. Senovės lietuvės pirtyje atlikdavo nėščiosios prausynų apeigas, gimdydavo. Svarbiausia klausyti savo kūno, ir jei pasidaro silpna – tuoj pat išeiti, atsigerti paprasto vandens ir daugiau į pirtį nebegrįžti.

Saulės vonios

Degintis nerekomenduojama, ypač šviesios odos moterims, kurios labai greitai „nudega“. Nudegusioje odoje gaminasi biologiškai aktyvių medžiagų – prostaglandinų – kurie gali išprovokuoti gimdos susitraukimus.

Saulėtomis dienomis būtina dėvėti skrybėlę, vilkėti lengvus, natūralaus pluošto laisvus drabužius. Veikiant saulei, odoje gaminasi melaninas, suteikiantis odai rusvą atspalvį, tačiau nėštumo metu melanino galinasi daugiau, todėl ant veido, kūno odos gali atsirasti pigmentinių dėmių, padidėti apgamai.

Grožio procedūros

Chemikalai gali sudirginti odą, bet tiesioginio poveikio vaisiui jie neturi. 2005 m. atliktas tyrimas teigė, kad plaukų dažymas nėštumo metu yra susijęs su vaikų neuroblastoma (vėžine liga), bet jokie kiti tyrimai to nepatvirtino. Svarbiausia chemines priemones naudoti tiksliai pagal instrukcijas, o jei įmanoma, geriau jų išvis atsisakyti.

Nėštumo metu gali pasileisti odos reakcijos į įprastus depiliacijos būdus. Vaškas, kremai gali stipriau sudirginti odą, todėl prieš juos naudojant rekomenduojama atlikti jautrumo testą.

Miegas

Miegoti ant pilvo nėštumo pradžioje yra visiškai saugu, nes gimda dar yra maža, apsaugota dubens kaulų. Augant pilvui miegoti ant jo darosi nebepatogu ar net fiziškai neįmanoma, tačiau jei nakties metu kurį laiką praleisite miegodamos tokioje padėtyje – tikrai nieko blogo nenutiks. Jei miegoti ant pilvo labiausiai norisi, išbandykite įvairias pagalvių kombinacijas, specialias spurgos formos pagalves ar pripučiamus čiužinius su skyle, kad miegoti būtų patogu.

Antroje nėštumo pusėje nerekomenduojama miegoti ant nugaros, nes didėjanti gimda gali užspausti prie stuburo esančią didelę veną, kuria kraujas grįžta į širdį. Tokiu atveju atsiranda silpnumas, padažnėja pulsas ir kvėpavimas. Jei taip nutiko – pasiverskite ant kairiojo šono, atsigerkite vandens ir viskas susitvarkys.