Pavasarį lanko Europos didmiesčius

Vilnietė Emilija sako kiekvieną pavasarį išnaudojanti tai, kad jos dviems mažamečiams vaikams Velykų laikotarpiu mokykloje būna atostogos. Dėl to kartu su visa šeima ji gali keletui dienų išvykti pasisvečiuoti į užsienį. Šiemet šeimos planuose – spalvingoji Barselona.

„Praėjusiais metais panašiu metu keliavome į Romą, o šiemet pasirinkome Barseloną, nes iš draugų girdėjome apie šį miestą puikių atsiliepimų. Iki šiol didelių nemalonumų kelionių metu, laimei, išvengdavome. Tiesa, kai pastarąjį kartą lankėmės Italijoje, mūsų sūnui staiga prasidėjo karščiavimas ir teko ieškoti vietos vaistinėse vaistų, nes savo nebuvome pasiėmę. Sūnui karščiavimas gana greitai praėjo, tačiau nerimo tikrai buvo nemažai. Dėl to dabar keliaudami su savimi visada pasiimame pagrindinių medikamentų“, – pasakoja Emilija.

Pasiruošimas priklauso nuo kelionės pobūdžio

Budinčios „BENU vaistinės“ vaistininkė Inga Norkienė pažymi, kad ruošiantis keliauti, svarbu iš anksto pasirūpinti kelionės vaistinėle. Tikslus jos turinys turėtų priklausyti nuo to, kokio pobūdžio kelionė laukia ir kokiomis veiklomis jos metu bus užsiimama.

„Kiekvieno keliautojo vaistinėlėje turėtų atsidurti pirmosios pagalbos priemonės, preparatai nuo virškinimo sutrikimų, apsinuodijimo, viduriavimo, vaistai nuo skausmo ir karščiavimo. Žinoma, atostogaujant reiktų nepamiršti ir anksčiau kamavusių lėtinių ligų – kelionės metu jos niekur nedingsta, todėl vykstant į svečius kraštus būtina pasiimti ir reguliariai vartojamus vaistus“, – sako I. Norkienė.

Vaistininkės teigimu, ruošiantis kelionei taip pat reikia atsižvelgti į individualius kiekvieno šeimos nario poreikius bei atsižvelgti į tai, kokio pobūdžio poilsis planuojamas – aktyvesnis ar ramesnis.

„Važiuojantys į saulėtas šalis ar prie jūros, būtinai turėtų nepamiršti apsaugos nuo saulės priemonių ir specialių priemonių po deginimosi. Jei planuojate kopti į kalnus, eiti į žygius ar užsiimti kitomis aktyviomis veiklomis, jums derėtų pasirūpinti pirmosios pagalbos priemonėmis – pleistrais, tvarsčiais ir panašiais dalykais, mat poilsiaujant aktyviai susiduriama su didesne traumų tikimybe“, – sako I. Norkienė.

Savotiška vasaros atostogų repeticija

Draudimo bendrovės ERGO Lietuvoje Asmens draudimo skyriaus vadovas Darius Bivainis pastebi, kad pavasarį gerokai išauga kelionių į didžiąsias Europos sostines skaičius. Šiuo metų laiku lietuviai dažniausiai planuoja trumpesnes – 3-5 dienų – keliones, o tarp populiariausių krypčių vyrauja tokie miestai kaip Paryžius, Roma, Viena, Madridas ir Praha.

„Dažnas lietuvis atėjus pavasariui save palepina savotiška ilgesnių vasaros atostogų repeticija. Tam pasirenkamos trumpesnės ir mažesnio biudžeto reikalaujančios kelionės į artimesnius kraštus, kuriuos galima pasiekti tiesioginiais skrydžiais ar kelių transportu. Dėl šios priežasties, didžiosios Europos sostinės tampa vienu iš pagrindinių pasirinkimų. Be abejo, dalis gyventojų po žiemos taip pat būna išsiilgę saulės ir šilumos, todėl renkasi poilsį Egipto ir Turkijos kurortuose, Graikijos salose“, – sako D. Bivainis.

Keliones dažniausiai aptemdo traumos

Draudimo ekspertas tarp populiariausių kelionių krypčių taip pat išskiria mažytę, tačiau daugybę turistų pritraukiančią, Islandiją. Šioje šalyje lietuviai ne tik patiria nepamirštamų įspūdžių, bet ir neišvengia įvairių nemalonumų bei nelaimių.

„Keliaudami visais metų laikais lietuviai paprastai stengiasi aplankyti kuo daugiau istorinių objektų ar gamtos paminklų, todėl neretai pavargsta, paslysta, nukrenta nuo įvairiausių paaukštinimų, laiptų, platformų ar uolų. Dažniausiai patiriamos traumos – raiščių patempimai ir kaulų lūžiai. Kurortuose dažniausiai kenčiama nuo nesaikingo mėgavimosi saule ir dėl to patiriamų nudegimų. Taip pat gana dažni apsinuodijimai maistu“, – pasakoja D. Bivainis.

Anot eksperto, pavasario kelionių metu dažniau nukenčia aktyvesnį poilsį propaguojantys vyrai. Jiems užsienyje pasitaikantys nelaimingi atsitikimai sudaro 40 proc. visų draudikų fiksuojamų atvejų. 34 proc. atvejų nukenčia moterys, o kiek daugiau nei penktadalis (26 proc.) kelionių draudimo išmokų mokama dėl vaikų patirtų traumų ar susirgimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją