Nuotolinis Mokymas Mokykloje

Apie nuotolinį mokymąsi buvome girdėję „viena ausimi“. Internete yra informacijos tik tiek, jog interneto pagalba galima tęsti mokslus Lietuvos vaikams, išvykusiems gyventi į užsienį. Tėvų forumuose informacijos irgi nedaug. Tik čia daug nuogąstavimų, jog mokslai nukentės, jog girdėjo apie nesklandumus keliant namų darbus, nereguliarias mokytojų konsultacijas ir pan.

Nuotolinis Mokymas Lietuvoje

Lietuvoje mokyklų, kur galima mokytis nuotoliniu būdu, nėra daug. Vilniuje šioje srityje yra garsiausia (pagal mūsų paieškas – vienintelė Vilniuje) Vilniaus Ozo gimnazija. Mokyklos internetiniame puslapyje konkrečiai surašyta, kokių dokumentų reikia, norint čia mokytis nuotoliniu būdu. Iš internetinių forumų teko girdėti, jog reikia dokumentų įrodančių apie šeimos išvykimą, ilgalaikę komandiruotę ar panašiai. Tačiau sąraše šių dokumentų neradome ir buvo smalsu, ar jų paprašys priduodant dokumentus.

Gavę pradinės mokyklos baigimo dokumentus, nuvažiavome į Vilniaus Ozo gimnaziją su prašymu priimti nuotoliniu būdu mokytis penktoje klasėje. Mums buvo paaiškinta, jog yra du mokymosi būdai. Lituanistinis, į kurį įeina lietuvių kalba, istorija bei geografija ir visų dalykų mokymasis nuotoliniu būdu. Lituanistinį būdą renkasi vaikai, kurie svetimoje šalyje lanko vietinę mokyklą, ir ten mokosi visų bendrų dalykų. Lituanistiniai dalykai tam, jog vaikai galėtų bet kada grįžti į Lietuvos mokymosi sistemą. Na o visus mokomuosius dalykus mokosi tie, kurie nesimoko vietinėje mokykloje.

Pasirinkome visų dalykų mokymąsi, tačiau mus informavo, jog visus dalykus mokosi tik keli mokiniai, todėl visus dalykus, išskyrus lietuvių kalbą reikės mokytis visiškai savarankiškai, nes nesusidaro klasė, kurie pageidautų nuotoliniu būdu mokytis visų 5-os klasės dalykus. Taigi visų dalykų reikės mokintis savarankiškai: nuotolinio mokymosi aplinkoje patalpinami kursai ir mokiniams skiriamas konsultacijų laikas, kuriuo jie gali pasinaudoti.

Pridavus dokumentus dėl priėmimo, papildomų dokumentų dėl išvykimo, ilgalaikės komandiruotės ir panašiai neprašė. Vienintelis dalykas kuris mane suglumino, tai dokumentuose reikėjo nurodyti priežastį, kodėl išvykstame iš Lietuvos. Pasirinkimo variantai buvo:
laikina valstybės tarnyba užsienyje
išvykstame į užsienį užsidirbti.
Aišku buvo ir kita, kur galima buvo įrašyti priežastį ranka. Tačiau, tikriausiai, pasitaikančios dvi priežastys yra šios...

Dokumentai priduoti. Į klausimą, ar galime būti ramūs, jog dukra bus priimta mokytis nuotoliniu būdu, atsakė, jog taip. Ramiai laukti rugsėjo pirmosios savaitės ir atsiųstų prisijungimų ir pirmųjų užduočių.

Mokymasis Namuose

Kai savo dukrai ieškojome mokyklos jau pirmoje klasėje, mums taip buvo prie širdies namų mokymas. Aišku, pas mus Lietuvoje to nėra. Tačiau mokytis individualiai, ypač pradinėse klasėse, daugeliui vaikų būtų naudingiau. Daugelis klausia – o kaip gi vaiko socializacija, draugai, bendravimas su kitais? Tikrai tokie dalykai yra svarbūs ir būtini ir juos galima įgyvendinti per būrelius, bendravimą su kitais vaikais kieme.

Vaikai klasėje vis tiek nespėja visko išmokti, nes klasėje yra daug vaikų. Vis tiek yra užduodami namų darbai, kuriuos padaryti dažnai tenka pasikviesti tėvus. Kartais atrodo, jog vaikai „sumetami“ į tam tikrą kombainą, kuris vadinasi mokykla ir visi pagal tam tikrą sistemą mokomi, neatsižvelgiant į jo gabumus, tempą, kitokį mąstymą. Kiekvienas vaikas yra individualus ir keturiasdešimt penkios minutės per vieną pamoką vienam gali būti per mažai, o kitam – per daug.

Labiau susipažinus su mokslu nuotoliniu būdu, tai šiek tiek primena individualų, namų mokymąsi. Kur vaikas gali pats savarankiškai, neskubant įsigilinti į jam įdomius dalykus, kur nejaus nuolatinio skubėjimo. Aišku čia bus reikalingas tėvų palaikymas ir pagalba. Ir tikriausiai, toks mokymosi būdas ne visada pasiteisina vaikams, kurie nemoka būti savarankiški, planuotis savo laiką. Daugelis klaustų, ar tokių vaikų būna, kurie yra savarankiški, moka susidėlioti darbus, susiplanuoti savo dienos laiką. Gal ir ne, bet toks mokymosi būdas labai gera priežastis to išmokti. Su tėvų pagalba. Bet gi tos pagalbos reikia visur – ir net mokantis tradiciniu būdu.

Kuo daugiau bus informacijos, tuo daugiau šeimų nebijos keliauti, nebijos keisti savo gyvenamosios vietos dėl vaikų mokslų.