Vyrai, norintys tapti tėvais, ar tėvai, norintys susilaukti daugiau vaikų, į bet kokį partnerės kūno ar elgesio pasikeitimą gali dėti vilčių. Deja, ne vienai porai PMS simptomus primenantys pirmieji požymiai baigiasi nusivylimu. Vis dėlto, yra keletas užuominų, kurios gali tiksliai byloti apie nėštumą.

„Nėštumas yra toks pats daugeliui žmonių, tačiau jis daro skirtingą poveikį, – tikina gydytoja ir dėstytoja iš Rush medicinos koledžo Kathleen Rowland. – Tai išties keista, nes tai ta pati būklė.“

Kai kurios moterys nejaučia jokių ankstyvų simptomų ir turi pasikliauti nėštumo testais, kurie nustato chorioninio gonadotropino – tai hormonas, esantis nėščios moters kraujyje ir šlapime – kiekį. Kitas moteris kankina rytinis pykinimas, kuris gali būti toks stiprus, kad tampa sunku funkcionuoti.
K. Rowland įspėja, kad pastoti norinčios moterys gali būti labiau linkusios į simptomus, nes jos jų ieško. Vis dėlto, padidėjęs jautrumas gali nuvilti, nes neretai jį lemia visai kitos priežastys.

Pasirodo, ieškant aiškiausio ankstyvo nėštumo simptomo reiktų atkreipti dėmesį į moters nosį.

Jautresnė uoslė ir nosies užgulimas (be kitų peršalimo simptomų) – du galimi fiziologiniai nėštumo simptomai. Nėštumas padidina estrogeno lygį, dėl ko gali pabrinkti nosies ertmės ir išsiskirti daugiau gleivių, o tai kartu sukelia nosies užgulimą. Kodėl uoslė tampa jautresnė, iki galo nėra aišku, tačiau kai kurie mokslininkai teigia, kad tai gali būti susiję su nėštumo metu suintensyvėjusia kraujotaka, kiti mano, kad taip organizmas stengiasi apsaugoti besilaukiančią moterį ir jos vaisių nuo toksiškų kvapų. Bet kuriuo atveju, tai yra tas simptomas, kurį mini daugelis nėštukių ir kuris neturi nieko bendro su PMS.

Būtina pažymėti, kad svarbi priežastis, dėl kurios vis sunkiau pasikliauti ankstyvaisiais nėštumo požymiais kaip tiksliais – namuose atliekami nėštumo testai tiek ištobulėjo, kad gali apeiti įvairių organizmų skirtumus. Šiuolaikiniai nėštumo testai gerokai tiksliau nustato chorioninio gonadotropino lygį. Patys pažangiausi rinkoje esantys testai nustato vos 25 mIU/mL, kai anksčiau tam reikdavo 50-100 mIU/mL. Kai kurioms moterims tai gali reikšti, kad nėštumo testas gali tiksliai nustatyti nėštumą dar prieš tai, kai tai „atsilieps“ jų nosims.

Nors K. Rowland pripažįsta, kad daugelis šių skaitmeninių nėštumo testų yra tokie pat tikslūs kaip ir gydytojo kabinete, tačiau kyla pavojus būsimiems tėvams nusivilti dėl klaidingų teigiamų rezultatų, kurie galimi dėl dviejų priežasčių. Jeigu šlapimas su testu kontaktuoja per ilgai, gali pasirodyti garavimo linija, kuri atrodo tarsi teigiamas atsakymas, dėl to labai svarbu laikytis instrukcijų ir neviršyti laukimo laiko. Kitais atvejais, ypač kai nėštumo testas atliekamas prieš vėluojančias mėnesines, moterys patiria vadinamąjį „cheminį nėštumą“, kuris techniškai yra persileidimas, įvykęs iškart po įsitvirtinimo. Daugelis moterų, neplanuojančių nėštumo, net nepajaučia skirtumo tarp to ir mėnesinių. Tačiau nėštumo besitikinčioms poroms tai gali tapti didžiuliu nusivylimu.

Galų gale, nėštumas ankstyvoje stadijoje yra trapus dalykas, todėl pirmuosius požymius reikėtų vertinti atsargiai. Visiškai suprantama, kad vyras ima puoselėti viltis pajautęs kitokias žmonos krūtis, tačiau labai svarbu nenuleisti galvos ir tada, kai paaiškės, kad ji vis dar nesilaukia. Jūsų optimizmas nėra klaida, tai normali pastojimo proceso dalis.

„Tai nereiškia, kad esate neteisūs. Tai – viltis“, – sako K. Rowland.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)