Kadangi kiekvienos šeimos poreikiai skiriasi, renkantis auklę draugų rekomendacijomis pasikliauti nepakanka. Skirkite laiko pokalbiui su būsima aukle ir išsiaiškinkite apie ją ir jos požiūrį kuo daugiau. Kalbėdamiesi su pretendente paprašykite, kad nurodytų keletą praktinių pavyzdžių, kaip pasireiškia jos kantrybė darbe su vaikais. Paklauskite, kaip ji spręstų kasdienybėje iškylančią konkrečią situaciją.
Kadangi auklė – tai dar vienas šeimos narys, remtis vien gyvenimo aprašymu ir jos įgytomis kvalifikacijomis nėra pakankama. Svarbu atkreipti dėmesį ir į jos asmenines savybes, kurios jums svarbios.

Ką aptarti susipažinimo su aukle susitikimų metu

Jei renkatės iš kelių pretendenčių, greičiausiai bus keli susitikimai su kiekviena iš jų. Pirmasis –susipažinimui ir atsirinkimui labiausiai tinkamų pagal jūsų poreikius ir įsivaizdavimą. Antrasis, išsamesnis, su realiomis pretendentėmis.

„Vaikas ims pasitikėti svetimu žmogumi, kuris juo rūpinsis tuomet, kai ir tėvai pasitikės juo. Pastebėjau, kad vaiko prisitaikymą prie auklės dažnai apsunkina tėvų neigiamos nuostatos ir baimės apie ją“, – sako psichologė Aurelija Ananjevaitė. „Todėl pirmiausiai svarbu pažinti auklę. Domėtis ne tik kokia yra jos darbinė patirtis, požiūris į vaikų priežiūrą, kokios jos žinios apie vaikų raidą. Svarbu žinoti ir tai, kokie jos pomėgiai, kuo ji domisi ir kodėl myli savo darbą. Susipažinimo susitikimų metu svarbu atsižvelgti, kiek jai svarbi pagarba ir meilė vaikams, ar jai būdingos tokios savybės kaip atsakomybė, kūrybiškumas, jautrumas, empatija".

Pašnekovė pasakojo, kad svarbu auklę supažindinti su vaiko dienotvarke, kad ji taip pat, kaip tėvai, skatintų vaiką tos dienotvarkės laikytis. Aptarti, kokių taisyklių yra laikomasi namuose ir paprašyti, kad tiek ji, tiek tėvai laikytųsi tų pačių reikalavimų. Tiek taisyklės, tiek dienotvarkė vaikui leis jaustis saugiai ir su mažiau pažįstamu žmogumi bei ugdys jo valią, laiko, erdvės ir ribų suvokimą. Vaikui labai svarbus balansas tarp kūrybinės laisvės ir dienos ritmo. „Todėl domėkitės ir kokia ugdomąja ir kūrybine veikla ji planuoja užsiimti su vaiku, ką drauge su juo veikti. Tuo pačiu dalinkitės savo lūkesčiais auklei“, – pataria ji.

Vaiko supažindimas su aukle

Išsirinkus auklę, ateina kitas etapas – jos supažindinimas su vaiku. Šiam momentui taip pat reikia pasiruošti iš anksto. Net jei ir spaudžia laikas, vis tiek pasistenkite nepraleisti šių etapų.
„Kai tėvai jausis užmezgę pasitikėjimu, atvirumu ir geranoriškumu grįstą santykį, po truputį supažindinkite vaiką su aukle,“ – pataria Aurelija Ananjevaitė.

„Pirmiausia, parodykite jos nuotrauką ir vaikui trumpai papasakokite, ką jis galės su ja veikti. Tada pakvieskite auklę ir drauge su ja ką nors smagaus ir įdomaus nuveikite. Pirmomis auklės darbo valandomis stenkitės būti namuose, tačiau venkite kištis į vaiko ir auklės veiklą. Dalyvaukite tik tiek, kiek jaučiate, kad tai padės vaikui ir auklei užmegzti šiltus santykius. Tuo pačiu stenkitės visuomet gerai atsiliepti apie auklę. Praėjus keletui dienų palikite vaiką drauge su aukle ir leiskite jai atlikti savo darbą – pasirūpinti vaiku. Jei labai bus neramu, kartas nuo karto galite paskambinti ir pasidomėti, kaip sekasi vaikui. Tačiau šie skambučiai turi būti ne per dažni. Tikėkite tuo, kad vaiko poreikiais bus pasirūpinta bei supraskite, kad kuo labiau palaikysite į šeimą atėjusį naują žmogų, tuo bus lengviau tiek tėvams, tiek vaikui, tiek auklei.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)