Linkėdami savo vaikams kuo geriausio, turime pasistengti. Bet tai nėra labai sudėtinga:

Skaityti vaikui. Knygos sudaro galimybę būti dalimi jose aprašomo stebuklingo pasaulio. Nuostabu kartu su suaugusiuoju patirti skaitymo džiaugsmą.

Klausytis vaiko. Skubančiame pasaulyje labai lengva mestelėti frazę „palauk minutėlę“, o realybė ta, kad ta minutėlė nieko nekeičia, tik vaikas lieka be dėmesio. Kai galų gale suaugę pasiruošę klausytis, vaikas jau būna pamiršęs, ką norėjo pasakyti. Ir nors suaugusiems atrodo, kad tai smulkmenos, vaikams kiekvienas jų patyrimas yra svarbus.

Apkabinti vaiką. Visiems be išimties reikalingi apkabinimai. Kiekvienas vaikas skirtingas, vienam reikia stiprių ir dažnų apkabinimų, o kitam pakaks ir vieno per dieną. Tačiau svarbu pastebėti, koks vaiko poreikis ir jį atliepti. Pasakykite „noriu tave apkabinti“ ir apkabinkite. Apkabinimas siunčia žinutę apie meilę, pasitikėjimą, globą ir laimę.

Kurti šeimos tradicijas. Pavyzdžiui, kartą per savaitę surenkite kino naktį, kai visi šeimos nariai (jei tai įmanoma), apsiginkluoja spragintais kukurūzais ir žiūri filmą kartu.

Valgyti kartu. Didelis gyvenimo tempas ir skirtingi užimtumo grafikai dažnai tampa priežastimi, kodėl žmonės nesusėda prie bendro stalo ištisas savaites. Todėl būtų puiku numatyti, kada visai šeimai patogiausia kartu valgyti, ir to nuolat laikytis be atsikalbinėjimų. Tai paskatina šeimos bendrystės jausmą ir suteikia galimybę vaikams pasijusti svarbiais.

Švęsti! Taip, visi vaikai skirtingi. Skirtingi ir jų pasiekimai. Kažkas, būdamas penkerių skaito geriau, nei kitas būdamas dešimties metų. Vienam sekasi sporte, kitas geriausias mokinys klasėje, trečias lanko papildomas pamokas pas korepetitorių. Bet svarbu atsiminti, kad visi vaikai turi mėgstamą sritį, kurioje sekasi labiau. Tėvams pakanka tai pastebėti, palaikyti vaiką ir švęsti jo pasiekimus.

Žaisti. Visi vaikai mėgsta žaisti. Bet tikrai ne visiems tėvams tai patinka. Tačiau atrasti veiklą, kuri patiktų vaikui ir suaugusiajam ir praleisti šiek tiek laiko kartu, yra dovana. Bendra šeimos veikla, kad ir kas tai bebūtų - stalo žaidimai, skaitymas, žygiai, sportiniai žaidimai ir pan. – suburs šeimą draugėn, tai bus galimybė smagiai leisti laiką, kuriant prisiminimus.

Laikytis pažadų. Suaugusieji tikrai daug žada, bet taip pat dažnai pamiršta savo pažadus. Vaikams šie atvejai labai svarbūs. Todėl būtina prisiminti visus vaikui ypatingai svarbius renginius (susirinkimai, gimtadieniai, koncertai, repeticijos, konkursai, varžybos, ... ).

Mylėti vaiką. Pasakyti „aš tave myliu“ nepakanka. Meilė rodoma darbais, tad svarbu skirti dėmesio ir laiko, klausytis, kai vaikas pasakoja ir dalinasi jam svarbiais gyvenimo patyrimais, nenumoti ranka į vaiko prašymus. Meilę reikia rodyti ir tik tada ji duos vaisių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)