"Visos kliūtys pašalintos, susitarta dėl visų kalinių dokumento teiginių", - pasakė prezidento patarėjas Rawhi Fattouh, kai abi grupuotės Gazoje parafavo sutartį.

Pasak jo, abu vadovai oficialiai paskelbs šią sutartį vėliau antradienį. "Hamas" atstovas taip pat patvirtino, jog toks susitarimas pasiektas.

Vis dėlto, kai Izraelio kariškiai rengiasi šturmuoti Gazos Ruožą ir mėginti išvaduoti pagrobtąjį savo karį, vargu ar šis dokumentas padės siekti taikos artimiausiu metu.

Pasak palestiniečių pareigūnų, manifeste skelbiama apie Palestinos valstybę Vakarų Krante ir Gazos Ruože. Tai reiškia, kad likusi dalis yra Izraelio, kurį palestiniečiai netiesiogiai šiuo manifestu ir pripažįsta.

Toks Izraelio ir Palestinos konflikto sprendimas atitinka ir "Fatah" poziciją apie Izraelio pripažinimą.

Vis dėlto būgštaujama, kad siekiant palestiniečių interesų gali būti, kad dalis palestiniečių nenorės oficialiai pripažinti žydų valstybės.

Taip pat manoma, kad po dabartinio susitarimo bus atidėtas liepos 26-ajai planuotas referendumas.

JAV nori įsitikinti, ar Izraelio pripažinimas tikras

Jungtinės Valstijos dar nori įsitikinti, ar menamas besąlyginis "Hamas" Izraelio pripažinimas yra tikras, ir laukia, kol grupuotė atsisakys terorizmo, antradienį pareiškė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Tony Snow.

Konkuruojančių palestiniečių grupuočių "Fatah" ir "Hamas" lyderiai sudarė netiesioginio Izraelio pripažinimo susitarimą. Tačiau atrodo, kad susitarimo formuluotė palieka "Hamas" daug vietos manevruoti šiuo klausimu.

"Palaukime, kol pamatysime, ką nors konkretaus", - sakė T.Snow žurnalistams.

"Tai vienas tų neapibrėžtų dalykų, kai žmonės bando vesti derybas spaudos pagalba, - sakė T.Snow. - Jei "Hamas" nori pripažinimo, jis privalo atsisakyti terorizmo ir laikytis kitų dalykų, apie kuriuos kalbėjome. Tokios yra pagrindinės sąlygos, ir tada mes galėsime judėti toliau".

Vienas Valstybės departamento pareigūnas prisipažino nematęs dokumento, kurį, kaip pranešama patvirtino "Hamas", tačiau taip pat pakartojo, kad pirmiausia "Hamas" privalo įvykdyti visus Artimųjų Rytų taikos derybininkų ketverto reikalavimus.

Ketvertas reikalauja, kad "Hamas" pripažintų Izraelio valstybę, atsisakytų smurto ir pripažintų ankstesnius Palestiniečių savivaldos ir Izraelio susitarimus. JAV pareiškė neturėsiančios jokių reikalų su "Hamas" vyriausybe, kol ši neįvykdys šių reikalavimų.