Regionų partijos deputatai apsupo ir užtvėrė kėdėmis tribūną, prezidiumą, vyriausybės ir prezidento ložes, taip pat elektroninės sistemos "Rada", kuria registruojasi ir balsuoja deputatai, punktą.

Kitų frakcijų deputatai susėdo į savo vietas. Kaip pareiškė posėdžių salėje deputatas Jurijus Boldyrevas, "parlamento opozicija protestuoja prieš nedemokratinį pareigų parlamento komitetuose paskirstymą".

Pasak jo, net ankstesnio režimo niūriausiais sąstingio metais opozicija turėjo daugiau teisių ir postų parlamente nei dabar esant vaidinamai oranžinei demokratijai".

Rados laikinojo prezidiumo sprendimu deputatai turėjo apsispręsti, kiek parlamente bus nuolatinių komitetų.

"Regionų partijos politinės tarybos sprendimu buvo peržengta savavaliavimo, kuris šiandien vyksta Aukščiausiojoje Radoje, riba, kai mažiau nei 42 proc. liaudies išrinktųjų nuomonė visiškai ignoruojama", - pasipiktinęs pareiškė žurnalistams Regionų partijos atstovas Ihoris Škyria.

Sudarius "oranžinę" koalicija, Viktoro Janukovičiaus Regionų partija, gavusi pagal parlamento rinkimų rezultatus 186 iš 450 mandatų Radoje, atsidūrė su komunistais, turinčiais 21 mandatą, opozicijoje.

Daugumą parlamente kontroliuoja Julijos Tymošenko blokas (JTB, 129 deputatų), susivienijimas "Mūsų Ukraina" (81) ir Socialistų partija (33).

Pagrindinė pretendentė į premjero postą J.Tymošenko siūlė palikti opozicijai visų komitetų pirmininkų pirmųjų pavaduotojų ir parlamento pirmininko pavaduotojo postus.

Tačiau Regionų partija pareiškė, kad visi postai Aukščiausiojoje Radoje turi būti pasidalyti proporcingai balsų skaičiui, surinktam per parlamento rinkimus.

"Priimtas sprendimas blokuoti parlamento darbą, atvesti į protą saiką praradusius koalicijos narius ir sėstis prie derybų stalo siekiant sugrąžinti procesą į konstitucinę vagą" , - pridūrė I.Škyria.

Vienas Regionų partijos lyderių Jevgenijus Kušnariovas sakė žurnalistams, kad plenarinis posėdis prasidės tik tada, kai koalicijos atstovai sėsis prie derybų stalo ir padarys nuolaidų. "Mes nuo savo ultimatumo nesitrauksime, kol prasidės dialogas ir situaciją bus sugrąžinta į konstitucines vėžes", - pagrasino I.Kušnariovas.

JTB atstovas Serhijus Polyščukas pranešė, kad šiuo metu jau vyksta visų penkių parlamento frakcijų lyderių derybos.

"Regionų partijos reikalavimai - tiesiog dingstis vilkinti laiką ir mėginti parodyti visuomenei, kad parlamentas neveiksnus. Bet mes jiems to neleisime. Mes esame viską parengę ir norėjome surengti balsavimą dėl parlamento pirmininko ir premjero ketvirtadienį. Reikia tik ateiti į prezidiumą ir pradėti sesijos darbą", - sakė S.Poliščukas.