"Man teko didelė garbė paskelbti tą naujieną, kurios jau daug mėnesių, deja, laukė visa šalis. Aš noriu paskelbti, kad šią minutę demokratinių jėgų koalicija, į kurią įeina "Mūsų Ukraina, JTB ir Socialistų partija - sudaryta", - pranešė J.Tymošenko iš parlamento tribūnos.

Pagal Konstituciją, koalicija Radoje turi sudaryti naują vyriausybę ir kitas vykdomosios valdžios struktūras.

"Oranžinių" politinė sąjunga, kuri kontroliuoja 243 mandatus iš 450 Aukščiausiosios Rados deputatų, susitarė iškelti į vyriausybės vadovo postą buvusią premjerę J.Tymošenko.

"Šiandien mes pradedame savo kovą už tai, kad mūsų šalis būtų demokratiška, kad iš jos būtų išvalytas korupcijos purvas ir kad galėtume didžiuotis savo Ukraina", - sakė J.Tymošenko.

Ji žada antradienį, birželio 27 dieną, užbaigti procedūros klausimus, susijusius su vyriausybės sudarymu.

J.Tymošenko taip pat pažymėjo, kad "oranžinė" koalicija artimiausiu laiku turi paskirti Aukščiausiosios Rados vadovavimo institucijas ir po to ministrės pirmininkės teikimu paskirti vyriausybės narius.

JTB lyderė pažymėjo, kad tokioms procedūroms reikia laiko. "Iki kito antradienio reikės atlikti šias procedūras, nusiųsti teikimą, tada lauksime prezidento atsakymo dėl kandidatūrų pristatymo", - paaiškino ji.

OPOZICIJA

Be "oranžinių" jėgų, parlamente atstovaujama dar dviem opozicinėms partijoms - Regionų partijai (186 deputatai) ir Komunistų partijai (21 deputatas).

Regionų partija ketvirtadienį paskelbė pereinanti į opoziciją valdžiai. "2006-ųjų metų birželio 22-oji pateks į Ukrainos istoriją kaip diena, kurią liaudies vienybės, gerovės ir klestėjimo siekiai buvo paaukoti vadinamosios "oranžinės" stovyklos politikų interesams", - sakoma Regionų partijos politinės tarybos pareiškime.

Šios koalicijos sudarymas dokumente vadinamas "tikros tragedijos, kurios Ukraina sulauks ateinantį rudenį, prologu".

"Nusprendęs pasiremti "oranžine" koalicija, (Viktoras) Juščenka tuo patvirtino esąs tik dalies Ukrainos prezidentas", - nurodoma pareiškime.

Koalicija, pagal Konstituciją, turi galimybę dirbti iki 2011 metų.

"Mūsų Ukraina" frakcijos vadovas Romanas Bessmertnas sakė parlamente, kad koalicija artimiausiomis dienomis paskelbs programą, kaip pasiskirstė postus ir atsakomybės sritis, taip pat kaip siūlo bendradarbiauti su opozicija.

"Mūsų kito etapo uždavinys - surasti galimybę sureguliuoti daugumos ir opozicijos statusą bei veiklos santykius", - sakė R.Bessmertnas.

"Mes turime pagalvoti, kokiu keliu eisime - ar sudarysime vadinamąsias šešėlines vyriausybes ir ministerijas, kad opozicija turėtų visą informaciją savo veiklai, ar suteiksime galimybę jai dirbti komitetuose ir ministerijose, kur į visuomenines tarybas įeitų opozicijos atstovai", - pridūrė R.Bessmertnas.

Savo ruožtu J.Tymošenko, veiklą premjero poste baigusi skandalu dėl parduoto, esant prezidentu Leonidui Kučmai, stambaus valstybės turto deprivatizavimo, nepraleido progos po "oranžinių" koalicijos sudarymo viešai įgelti opozicijai, kurią sudaro daugiausia ankstesnės valdžios atstovai.

"Jūs norėjote šūkį "Banditai sėdės kalėjimuose" pakeisti į šūkį "Banditai sėdės ministerijų kėdėse" - neišdegs, - sakė J.Tymošenko. - Tai, ko nedavėte padaryti mūsų politinei jėgai po oranžinės revoliucijos, - kad įstatymai visiems būtų lygūs, - užteks daryti išimtis, gyventi pagal principą "draugams viskas, o priešams - įstatymas".

"Ši epocha baigėsi, ir pirmoji reforma, kurią mes vykdysime - teisingumo reforma", - sakė ji.

DĖL KO SUSITARĖ

Oficialiai "oranžinių" frakcijų lyderiai nepaskelbė, kaip pasiskirstė įtakos sritis tarp trijų politinių jėgų, įėjusių į koaliciją.

Tačiau Rados užkulisiuose deputatai kalba, kad JTB, surinkęs iš "oranžinių" daugiausiai balsų per parlamento rinkimus, be premjero posto, nori gauti Finansų, Ekonomikos, Agrarinės politikos, Kuro ir energetikos, Statybos, Kultūros ir Sveikatos apsaugos ministrų portfelius.

"Mūsų Ukraina" turi teisę siūlyti parlamento pirmininko, vicepremjero administracinės reformos klausimais, Pramonės politikos ministerijos, Teisingumo, Vidaus reikalų, Užsienio reikalų, Gynybos, Darbo ministerijų vadovų kandidatūras.

Socialistų partijos atstovams atitenka Rados pirmininko pirmojo pavaduotojo ir pirmojo vicepremjero, transporto ir ryšių ministro, ekologijos ministro, mokslo ir švietimo ministro portfeliai.

Manoma, kad ministro pirmininko ir parlamento pirmininko skyrimo klausimus Rada apsvarstys kitą savaitę.