Frakcijų atstovai pažymėjo, kad į šalies ministro pirmininko postą jie ketina iškelti Juliją Tymošenko, kuri praėjusiais metais septynis mėnesius jau ėjo vyriausybės vadovo pareigas.

"Vakar vakare trys politinės partijos užbaigė derinti koalicijos susitarimo tekstą. Šiandien rytą pradėtas rengti tekstas dėl politinio susitarimo pasirašymo, galutinai tikslinamas tekstas", - pranešė iš tribūnos vienas prezidentą remiančio susivienijimo "Mūsų Ukraina" lyderių Romanas Bessmertnas.

Jis pareiškė nuomonę, kad dokumentas bus visiškai parengtas pasirašyti ketvirtadienį.

"Būtų geriau, jeigu mes paskelbtume atitinkamus dokumentus su parašais rytoj rytą, bet rytoj - viena tragiškiausių istorijoje dienų. Todėl mes siūlome paskelbti birželio 23 dieną iš ryto", - sakė R.Bessmertnas.

Rytoj, birželio 22 dieną, minimos Didžiojo tėvynės karo pradžios 65-osios metinės.

J.TYMOŠENKO GRĮŽIMAS

Pasak deputatų, trys politinės jėgos susitarė siūlyti premjero postą J.Tymošenko, nes jos vadovaujamas blokas gavo daugiau balsų už kitas "oranžines" partijas.

"Šiandien jau išspręstas klausimas dėl ministro pirmininko posto, į kurį pretenduoja mūsų lyderė Julija Tymošenko. Į parlamento pirmininko postą pretenduoja "Mūsų Ukraina", kuri kol kas neapsisprendė dėl galimo kandidato eiti šias pareigas. Skirstant kitus valstybinius portfelius bus paisoma postų pasiskirstymo kvotos, tačiau konkrečios pavardės kol kas neminimos. Tymošenko blokas gauna vienuolika ministrų postų iš 22", -sakė Julijos Tymošenko bloko (JTB) frakcijos atstovas Anatolijus Semynoga.

Deputatai, atstovaujantys būsimajai valdančiajai koalicijai, teigia, kad JTB nori kontroliuoti finansų ir energetikos bei kuro tiekimo žinybas, o "Mūsų Ukraina" pretenduoja į Vidaus reikalų ministeriją.

Koalicijos nariai taip pat susitarė palaikyti prezidento kandidatus į Užsienio reikalų ir Gynybos reikalų ministerijų postus.

Proprezidentinės jėgos ilgai nesutiko su galimybę, kad į premjero postą gali grįžti J.Tymošenko, kurią prezidentas Viktoras Juščenka atleido apkaltinęs populizmu.

TECHNINIAI FORMALUMAI

J.Tymošenko nenurodė konkrečios susitarimo pasirašymo datos. "Vyksta techninės procedūros, kurios nesusijusios su politinio sprendimo priėmimu, tai techniniai formalumai, kuriems reikia šiek tiek laiko. Esu tikra, kad mes juos greitai atliksime ir galėsime artimiausiu metu pranešti, kad sudarėme demokratinę koaliciją", - sakė ji.

"Šiandien niekas netrukdo sudaryti demokratinių jėgų koaliciją, į kurią įeina "Mūsų Ukraina", Socialistų partija ir blokas, kuriam aš vadovauju. Svarbiausia mūsų nustatyta kryptis - Ukrainos artėjimas prie Europos bendrijos", - pažymėjo J.Tymošenko.

Socialistų lyderis Oleksandras Morozas pasiūlė neatidėlioti pasirašymo iki penktadienio.

"Padarykite tai šiandien, tai būtina reikalo labui, to laukia žmonės", - paragino jis iš parlamento tribūnos bendražygius - susivienijimą "Mūsų Ukraina" ir JTB.

Savo ruožtu "Mūsų Ukraina" narys Borisas Bespalas sakė, kad "Mūsų Ukraina" sutiko su trimis iš keturių susitarimo dėl koalicijos Radoje projekto dalimis.

Nesuderinta, pasak jo, dalis, susijusi su politinių partijų, kurios įeina į koalicija, narių atsakomybės sričių pasidalijimu.

UKRAINOS REGIONŲ PARTIJA PRANAŠAUJA, KAD KOALICIJA NETRUKUS SUBYRĖS

Opozicinė ir didžiausia frakcija Radoje, atstovaujanti Regionų partijai, kuriai vadovauja Viktoras Janukovičius ir kuri pati pretenduoja pirmauti sudarant Kabinetą, abejoja, ar veiksmingas bus "oranžinių" aljansas, ir pranašauja, kad jis netrukus subyrės.

V.Janukovičius, su baltos ir žydros spalvų vėliavomis atsigriebęs per parlamento rinkimus už savo pralaimėjimą prezidento rinkimuose, pareiškė, jog netiki, kad pavyks sudaryti "oranžinių" koaliciją.

"Viena didelė "oranžinių" komandos bėda yra ta, kad jiems trūksta balsų", - sakė jis žurnalistams.

Regionų partija kontroliuoja 186 mandatus, politinė "oranžinių" sąjunga - 243 iš 450 deputatų Aukščiausiojoje Radoje.

Kadangi koalicijos dalyvių persvara yra nedidelė, net prezidentas pareiškė, kad naujoji politinė sąjunga yra "trapi".

"Aš abejoju, kad bus tvirta ši politinė ("oranžinių") sąjunga. Mes jau turėjome tokio formato koaliciją, dėl kurios buvo sunkumų ekonomikos ir finansų srityje, ir aš nematau pagrindo, kad koalicija duotų kokių nors kitokių rezultatų. Ten nėra kitokių žmonių, ir todėl koalicija neturi perspektyvos", - sakė agentūrai "Reuters" Regionų partijos frakcijos atstovas Tarasas Čornovalas.

Jis prognozuoja, kad esant stabiliai ekonominei situacijai, J.Tymošenko vyriausybė dirbs bent jau iki 2007 metų pavasario, o jeigu "rudeniop prasidės kainų griūtis", atsistatydins jau 2006 metų lapkritį. Po J.Tymošenkos atsistatydinimo Regionų partija ketina atkurti parlamente "plačią" koaliciją su prezidentą remiančiu susivienijimu.

Konstitucijoje nurodyta, kad per mėnesį turi būti pasirašytas susitarimas dėl koalicijos (pirmasis Rados posėdis įvyko gegužės 25 dieną) ir dar per mėnesį turi būti paskirtas Kabinetas.

Jeigu to nepavyks padaryti, prezidentas gauna teisę paleisti parlamentą. V.Juščenka pareiškė, kad pakartotinių rinkimų šalyje nebus.