Bendrame organizacijų "Mozaika" ir "ILGA-Europe" pareiškime sakoma, kad Seimo priimtas sprendimas akivaizdžiai ignoruoja Europos Sąjungos (ES) direktyvą likviduoti darbo rinkoje diskriminaciją seksualinės orientacijos pagrindu.

Pareiškime nurodyta, kad valstybė privalo užtikrinti kiekvienam gyventojui teisę į darbą be diskriminacijos. Nors Darbo įstatymo pataisos atmestos, tai "nekeičia juridinio fakto, kad Latvijoje negalima diskriminuoti žmogaus dėl jo seksualinės orientacijos", teigia pareiškimo autoriai.

Jie įspėja, jog šis žingsnis "kursto nesantaiką, skaldo visuomenę ir yra rimtas signalas, kad gali būti pritarta homofobijai".

Komentuodami kalbas, pasakytas ketvirtadienį iš Seimo tribūnos, gėjų ir lesbiečių organizacijų atstovai nurodo, kad parlamente buvo atvirai skelbiama homofobija ir kad tai pažemino didelę dalį Latvijos gyventojų.

Nepriklausomas deputatas Aleksandras Kiršteinas iš parlamento tribūnos sakė, jog jeigu tokios pataisos būtų priimtos "ekshibicionistai galėtų dirbti gatvių reguliuotojais ir stovėti prie Laisvės paminklo. Kodėl tada neleisti zoofilams dirbti gyvūnų prieglaudose?".

Savo ruožtu krikščioniškos Latvijos pirmosios partijos deputatas Janis Šmitas nurodė, kad priėmus pataisas, "būtų atdaryti šliuzai pedofilijos, pederastijos, zoofilijos bei kitų nukrypimų atstovams", ir paragino Seimą neleisti "legalizuoti seksualinių iškrypimų".