"Freedom House" vadovai, trečiadienį Maskvoje pristatydami pranešimą apie 2005 metų ir 2006 metų pradžios laikotarpį, pranešė, kad Rusija priskirta prie 45 "nelaisvų" šalių.

Ankstesniame šios organizacijos pranešime, kuriame vertinama padėtis 2004 metais, Rusija dar buvo apibūdinta kaip "iš dalies laisva".

"Esame susirūpinę dėl tendencijų šioje šalyje. Itin didelį nerimą mums kelia tai, kad valdžia sutelkta jos vykdomosios atakos rankose", - paaiškino spaudos konferencijoje "Freedom House" vykdomoji direktorė Jennifer Windsor. - Susilpnėjus įstatymų leidžiamajai ir teismų atšakoms, sulaikymo ir atsvarų sistema veikia neveiksmingai".

"Mums taip pat kelia susirūpinimą apribojimai ir spaudimas nepriklausomoms žiniasklaidos priemonėms bei visuomeninėms organizacijoms. Dėl to smarkiai sumažėjo galimybių vesti diskusijas svarbiausiomis Rusijai temomis, tarp jų - korupcijos tema", - pridūrė J.Windsor.

Spaudos laisvę "Freedom House" ekspertai vertina pagal atskirą skalę, ir pagal ją Rusiją buvo priskirta prie "nelaisvų šalių" jau nuo 2002 metų.

J.Windsor paaiškino, kad "Freedom House" specialistai ir pakviesti nepriklausomi ekspertai vertina padėtį šalyje pagal daug rodiklių, įvertindami jas balais, todėl galima palyginti visiškai skirtingas šalis ir sujungti jas į dideles grupes. Šituo ir galima paaiškinti tai, kodėl Rusija pateko į vieną grupę su tokiomis "nelaisvomis" šalimis kaip Mianmaras, Zimbabvė ir Kinija.

"Į "laisvų" šalių sąrašą, pagal "Freedom House" versiją, įeina 89 pasaulio šalys, kuriose gyvena 46 proc. pasaulio gyventojų. "Dalinai laisvos" yra 58 šalys, kuriose yra 18 proc. viso pasaulio gyventojų.

Konferencijos Maskvoje organizatoriai pasinaudojo artėjančiu Didžiojo aštuoneto vadovų susitikimu Sankt Peterburge, kad atkreiptų dėmesį į pilietinių laisvių suvaržymus Rusijoje.

"Freedom House", pareiškė J.Windsor, įsitikinusi, kad tokių klubų, kaip G-8, dalyviai, turi atitikti tam tikrus standartus, o Rusija jų neatitinka.

"Bet susitikimas vis dėlto įvykis, ir mes paraginome Jungtinių Valstijų bei kitų Aštuoneto šalių vyriausybes neignoruoti to, kas vyksta Rusijos politikoje", - pareiškė J.Windsor.

"Ignoruoti - vadinasi, praleisti puikią galimybę atvirai ir naudingai pasikalbėti apie tai, kur eina Rusija", - pridūrė J.Windsor.