Po priėmimo Bankoko marmuro rūmuose įvyks karališkoji baržų procesija - kelių šimtmečių senumo ritualas, rengiamas kartą per kelis metus.

Tailando karalius ir jo svečiai stebėjo, kaip 2 tūkst. irkluotojų, vilkinčių tradicinėmis raudonomis uniformomis, Čao Frajos upe į Aušros šventyklą irklavo 52 ilgas ir prašmatniai išpuoštas valtis.

Pasveikinti Tailando karaliaus, kuris yra ilgiausiai valdantis pasaulio monarchas, atvyko Japonijos imperatorius Akihito, Ispanijos karalienė Sofia, Didžiosios Britanijos princas Andrew, Brunėjaus sultonas Haji Hassanalas Bolkiah, Jordanijos karalius Abdullah II ir Monako princas Albertas II.

Karališkųjų šeimų atstovai taip pat atvyko iš Bahreino, Belgijos, Butano, Kambodžos, Danijos, Kuveito, Lesoto, Lichtenšteino, Liuksemburgo, Malaizijos, Maroko, Nyderlandų, Norvegijos, Omano, Kataro, Svazilando, Švedijos, Tongos ir Jungtinių Arabų Emyratų.

78 metų Bhumibolas, kuris soste praleido daugiau laiko už bet kurį savo svečią, dėl daugybės labdaros projektų ir įsikišimo politinių krizių metu budistinėje karalystėje gerbiamas kaip "tautos tėvas".

Jis ypač pagarsėjo 1992 metais, kai prieš jį klūpantiems dviem politiniams oponentams nurodė nutraukti kraujo praliejimą. Šių metų balandį jis vėl ėmėsi veiksmų sumažinti įtampą, kai kilo gatvės protestai prieš ministrą pirmininką Thaksiną Shinawatrą.

Tailande Deimantinio jubiliejaus iškilmės privertė pamiršti jauną demokratiją draskančias politines rietenas, kurios, kaip manoma, artimiausiais mėnesiais vėl atsinaujins.

Praėjusį penktadienį vienas milijonas tailandiečių suplūdo pasiklausyti retos penkių minučių karaliaus kalbos ir daug iš jų apsiverkė, kai jis toje pačioje vietoje, kur vos prieš kelias savaites protestuotojai reikalavo premjero atsistatydinimo, paragino laikytis nacionalinės vienybės.

Visą savaitgalį tailandiečiai nešiojo geltonos spalvos marškinėlius ir juosteles ant riešų, taip pagerbdami karalių, kuris dar vadinamas Rama IX. Geltona spalva asocijuojasi su pirmadieniu - savaitės diena, kurią 1927 metais gimė Bhumibolas.

Jubiliejaus iškilmės kainavo 446 mln. batų (maždaug 32,4 mln. litų). Daugiau kaip pusę šios sumos sumokėjo valstybinės kompanijos ir privatūs rėmėjai, nurodė vyriausybė.

Bankoke, kur per penkių dienų savaitgalį sumažėjo automobilių ir oras tapo grynesnis, saugumą stengėsi užtikrinti beveik visi iš 22 tūkst. miesto policininkų.

Baržų procesijos Tailande rengtos dar 1350-1767 metų Ajutajos periodu. Joms naudojamos valtys, inkrustuotos veidrodžiais ir stiklu bei išpuoštos garudomis, beždžionėmis ir kitais budistų bei hinduistų mitologijos motyvais.

Pirmadienio procesija yra tik keturiolikta, vykstanti karaliaus Bhumibolo valdymo periodu. Paskutinį kartą ji buvo surengta per Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo viršūnių susitikimą 2003 metais.