"Irano požiūris į branduolinio kuro ciklą jau buvo skelbtas ... Įgijome šią technologiją, tai yra mūsų akivaizdi teisė, ir mes nesiderame dėl savo akivaizdžių branduolinių teisių", - sakė vyriausybės atstovas Gholamhosseinas Elhamas.

Irano klausimas buvo iškeltas Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje, kuri galėtų pradėti taikyti Teheranui sankcijas, nes iraniečiams nepavyko įtikinti tarptautinės bendrijos, kad jų atominės programos tikslai yra tik atominių elektrinių statyba, o ne branduoliniai ginklai.

JAV, Prancūzija, Vokietija, Didžioji Britanija, Rusija ir Kinija susitarė dėl pasiūlymų Iranui paketo su sąlyga, kad Iranas liausis gaminęs branduolinį kurą. Teheranas ne kartą sakė, kad to niekada nedarys.

Vyriausiasis iraniečių derybininkas Ali Larijanis sekmadienį sakė, kad reikalavimą dėl urano sodrinimo reikia paaiškinti.

Užsienio reikalų ministerija yra nurodžiusi, kad Teheranas parengs savo atsakomuosius pasiūlymus.

Tarp minėtų šešių valstybių pasiūlymų, kaip sako Vakarų diplomatai, yra pasiūlymas dėl lengvojo vandens reaktoriaus ir branduolinio kuro saugyklos. Be to, amerikiečiai siūlosi įsitraukti į tiesiogines Europos Sąjungos derybas su Iranu.

Nors G.Elhamo pastabos rodo, kad Iranas gali atmesti pasiūlymų paketą, prezidento Mahmoudo Ahmadinejado vyriausybė negalės pasakyti paskutinio žodžio branduoliniais klausimais.

Šalies aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei branduolinius klausimus yra patikėjęs Aukščiausiajai nacionalinio saugumo tarybai, o A.Larijani paskyręs vyriausiuoju derybininku.