Nepalo parlamentas, kurį karalius atkūrė šių metų balandį nesiliaujant protestams už demokratiją, šeštadienį patvirtino naujas gaires, kuriose sakoma, jog karalius nėra būtinas pradedant ir baigiant parlamento sesijas, taip pat ir skelbiant vyriausybės politiką. Šias pareigas perims ministras pirmininkas.

"Jis dabar bus apeiginis karalius", - žurnalistams sakė pataisas rengusiai komisijai vadovavęs Nepalo darbininkų ir valstiečių partijos (NDVP) atstovas Narayanas Man Bijukchhe‘as.

"Dabar jis bus virš kasdienių politinių debatų", - pridūrė jis.

Šių metų balandį karalius Gyanendra valdžios vairą atidavė politinėms partijoms ir užbaigė beveik 15 mėnesių trukusį absoliutų valdymą, kurį lydėjo maoistų sukilėlių remiamos protesto akcijos.

Gegužę Nepalo parlamentas patvirtino nuostatas, apribojančias karaliaus valdžią. Iš jo buvo atimta armijos kontrolė, jis buvo priverstas mokėti mokesčius, jis pats dabar gali būti apklausiamas parlamente ar teismuose.

Pagal naująją tvarką, kuriai 205 narių parlamentas pritarė vienbalsiai, nuo šiol įstatymo projektas taps įstatymu parlamento pirmininkui paskelbus jį priimtą. Iki šiol tam buvo reikalingas karaliaus parašas, tokiu būdu karalius galėjo įstatymą sulaikyti neribotam laikui arba gražinti jį parlamentui iš naujo svarstyti.

Netenka galių spręsti dėl įpėdinio

Kieto verslininko reputaciją turėjęs 58 metų Gyanendra, kurio interesai prieš jam 2001 metais tampant karaliumi siekė nuo arbatos iki tabako, šiandien, atrodo, netenka galių spręsti, kas taps jo įpėdiniu.

Pasak N.M.Bijukchhe, netrukus bus parengtas atskiras įstatymas, kuris leis parlamentui paskelbti sosto įpėdinį arba pasirinkti regentą. Valstybės tarnybose taip pat neliko jokių nuorodų į monarchiją.

Valstybei priklausanti skrydžių bendrovė "Royal Nepal Airlines" dabar vadinama "Nepal Airlines". "Karališkoji Nepalo Armija" ir "Jo Didenybės Vyriausybė " buvo atitinkamai pervadintos į "Nepalo Armiją" ir "Nepalo vyriausybę".

Karalius iš esmės liko be valdžios, tačiau šalies politinės partijos ir vyriausybė, pasak politikos apžvalgininkų, dar nenusprendė, kurią valdymo formą pasirinkti - palikti monarchiją ar paskelbti respubliką.

Praėjusių metų pradžioje karaliui Gyanendrai paleidus vyriausybę ir įvedus absoliutų valdymą, Nepale prasidėjo suirutė. Savo sprendimus karalius motyvavo siekimu numalšinti prieš monarchiją kovojančių maoistų sukilimą, kuris nusinešė 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Šių metų gegužę vyriausybė sudarė paliaubas su sukilėliais ir pirmą kartą nuo 2003 metų su jais susitiko.

Buvo nutarta sušaukti rinkimus į parlamentą, kuris paskelbtų naują konstituciją ir nuspręstų monarchijos ateities klausimą, kuris ypač rūpi maoistams.