"Kalbėjomės dvi valandas, ir jie pateikė savo pasiūlymus. Juos išnagrinėjęs Iranas pateiks atsakymą", - po susitikimo su J.Solana iraniečių žurnalistams sakė Irano vyriausiasis derybininkas Ali Larijani.

Pasak jo, pateiktame šešių įtakingų valstybių pasiūlymų dėl branduolinio klausimo pakete esama pozityvių dalykų, bet pridūrė, kad reikia pašalinti kai kurias dviprasmybes.

"Pasiūlymuose yra (numatytų) pozityvių žingsnių ir dviprasmybių, kurias reikėtų pašalinti", - po susitikimo su Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovu Javieru Solana sakė Irano Aukščiausiosios nacionalinės saugumo tarybos sekretorius A.Larijani. Jo komentarus transliavo valstybinė televizija.

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Javieras Solana antradienį sakė, jog tikisi iš Irano "teigiamo atsakymo" į pasiūlymus, kuriais siekiama įtikinti iraniečius atsisakyti urano sodrinimo.

"Pasiūlymai dabar yra ant stalo. Tikimės sulaukti teigiamo atsakymo, kuris naudingas abiem šalims", - sakė J.Solana per spaudos konferenciją su Irano užsienio reikalų ministru Manouchehru Mottaki.

J.Solana sakė, kad susitikimas su M.Mottaki ir iraniečių vyriausiuoju derybininku Ali Larijani buvo "labai geras".

Šiais pasiūlymais dėl privilegijų ir galimų bausmių, kuriuos remia šešios valstybės, siekiama rasti išeitį iš aklavietės, susidariusios dėl Irano branduolinės programos. Vakarai kaltina Iraną tuo, kad jis siekia pasigaminti branduolinių ginklų, bet Teheranas teigia, kad branduolinis kuras jam reikalingas tik atominėms elektrinėms, o ne atominėms bomboms.

Pasiūlymų paketą parengė trys didžiausios ES valstybės - Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, o tada jam buvo pritarta per forumą, kuriame dar dalyvavo Jungtinės Valstijos, Kinija ir Rusija.

"Pasiūlymas, kurį pasiimame su savimi, kurį vežame, mūsų nuomone, sudarys mums sąlygas įsitraukti į tas derybas remiantis pasitikėjimu ir pagarba", - pirmadienį oro uoste kalbėdamasis su žurnalistais sakė J.Solana.

"Jei jų tikslas nėra politizuoti šį klausimą ir jei jie atsižvelgia į mūsų reikalavimą, galime pasiekti su jais logišką susitarimą", - savo ruožtu prieš J.Solanos atvykimą žurnalistams sakė Irano užsienio reikalų ministru Manouchehras Mottakis.

Jis nepatikslino, koks tas Irano reikalavimas, bet iraniečių pareigūnai anksčiau sakė, kad Iranas urano sodrinimo neatsisakys, nors tai yra pagrindinis minėto pasiūlymų paketo reikalavimas.

Rusija patenkinta tarptautiniais susitarimais

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sveikina pastaruosius tarptautinius susitarimus dėl Irano, kurių siekiant dalyvavo Jungtinės Valstijos.

"Mūsų požiūriai (Maskvos ir Vašingtono) anaiptol ne visada sutampa, bet apskritai abi mūsų šalys supranta viena kitą ir svarbiausia suranda kompromisų. Pastarieji bendri žingsniai dėl Irano kaip tik tai rodo", - antradienį pareiškė V.Putinas per susitikimą savo užmiesčio rezidencijoje Novo Ogoriove su buvusiu JAV valstybės sekretoriumi Henry Kissingeriu.

Savo ruožtu H.Kissingeris pareiškė: "Žinau, kiek daug reikšmės teikia mūsų vadovybė bendradarbiavimui su Rusija, kuris pastaruoju metu itin ryškiai pasireiškė šešių didžiųjų valstybių (Rusijos, JAV, Kinijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos) susitarimuose dėl Irano ir to vaidmens, kurį suvaidino Rusija, kad šie susitarimai taptų tikrove".

Per pastaruosius kelerius metus Rusijos vadovas ne kartą susitiko su H.Kissingeriu ir Rusijoje, ir JAV. Pastarąjį kartą V.Putinas priėmė buvusį JAV valstybės sekretorių Kremliuje 2005 metų spalio 12 dieną, kai Amerikos politikas buvo atvykęs į Maskvą su privačiu vizitu. 2003 metų rugsėjį per vizitą į Ameriką V.Putinas apsilankė pas H.Kissingerį jo namuose Niujorke.

83-ejų metu H.Kissingeris buvo JAV valstybės sekretorius 1973-1977 metais, kai šaliai vadovavo prezidentai Richardas Nixonas ir Geraldas Fordas.

H.Kissingeris ir šiandien laikomas įtakingu politiku ir palaiko draugiškus santykius su JAV prezidento George`o W.Busho šeima.