Maždaug dešimt protestuotojų prie Suomijos parlamento, kur vyko D.Villepino ir asamblėjos pirmininko Paavo Lipponeno susitikimas, pastatė penkių metrų aukščio pripučiamą konstrukciją, vaizduojančią branduolinę jėgainę su raketa ant viršaus.

Protestuotojai iš rūmų išėjusius D.Villepiną ir P.Lipponeną pasitiko šūkiais "Stop EPR", "Ačiū, nereikia EPR", "Prancūzų branduolinis kuras -- nelaimė".

Pagal bendrą Prancūzijos ir Vokietijos sukurtą Europos suslėgtojo vandens reaktoriaus (EPR) projektą kuriama elektrinė bus pirmoji trečios kartos jėgainė pasaulyje.

Prancūzija ketina pasistatyti tokią jėgainę Flamanvilyje, vakarinėje šalies dalyje, be to jos projektą galima pritaikyti ir Britanijoje.

"Greenpeace" pasisako prieš branduolinių jėgainių statybą atnaujinamų energijos šaltinių sąskaita. Be to, jie atkreipia dėmesį į Prancūzijos mokesčių mokėtojų išlaidas tuo atveju, jeigu devynis mėnesius vėluojančio projekto statyba bus dar atidėta. Gamtosaugininkų nerimą kelia ir galimų teroro išpuolių prieš tokius objektus pavojus.

Tačiau projekto šalininkai sako, kad trečios kartos branduolinės jėgainės yra saugesnės ir efektyvesnės už ankstesnės kartos reaktorius.

Sekmadienio vakarą dviejų dienų vizito į Suomiją atvykęs D.Villpenas pirmadienį susitiko su savo Suomijos kolega Matti Vanhanenu, prezidente Tarja Halonen ir koncerno "Nokia" vadovu Olli-Pekka Kallusvuo.

D.Villepinas nekreipė dėmesio į protestuotojus ir gyrė Prancūzijos būti Suomijos troškimo būti nepriklausomomis nuo energijos "originalumą".

Energija yra "visų Europos žmonių susirūpinimą kelianti problema", sakė jis.

"Mes dar daug turime nuveikti energetikos srityje - paremti savo nepriklausomybės troškimą ir užtikrinti tiekimo stabilumą ne tik Europos šalims, bet ir visoms kitoms partnerėms", -sakė jis per spaudos konferenciją.

Nuo liepos 1 dienos pirmininkavimą ES perimanti Suomija žada energetikos klausimą paskelbti vienu pagrindinių politikos prioritetų.