"Alitalia" lėktuvas "Airbus A321" su 79 metų vokiečių tautybės popiežiumi ir jo palyda Varšuvoje nutūpė 10 val. 57 min. vietos (11 val. 57 min. Lietuvos) laiku.

Frederico Chopino oro uoste Benediktą XVI sutiko Bažnyčios ir valstybės pareigūnai, tarp jų - Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis,r Lenkijos primas kardinolas Jozefas Glempas ir nuncijus Lenkijoje arkivyskupas Jozefas Kowalczykas.

Popiežiaus lėktuvui nutūpus, centrinėje Lenkijoje esančios Lichenio Dievo Motinos šventovės vienuoliai pradėjo skambinti didžiausiu Lenkijoje "Dievo Motinos" varpu, sveriančiu 14 tonų, ir dar 11 varpų.

"Atvykau sekti Jono Pauliaus II pėdomis, jo gyvenimo keliu", - lenkiškai pasakė pontifikas, kurio žodžius palydėjo džiaugsmingi susirinkusių oro uosto darbuotojų ir pareigūnų šūksniai.

Jam leidžiantis trapu gūsingas vėjas plaikstė baltą popiežišką drabužį, giedojo oro uosto darbuotojų choras. "Tai ne tik jaudinanti, bet ir tikėjimo kelionė, - sakė popiežius. - Noriu atsigerti iš didelio jūsų tikėjimo šaltinio, kuris nepaliaudamas trykšta daugiau kaip tūkstantmetį".

"Apvaizda lėmė, kad Šv.Petro Soste lenką pakeitė vokietis. Abi mūsų liaudis, kurios yra labai artimos, istorija dažnai atskirdavo, - sutikdamas popiežių sakė L.Kaczynskis. - Šiandien jaučiame, kad tikrąjį susitaikymą galima pasiekti tik dvasinėje plotmėje".

Okencų oro uosto kapelionas Slawomiras Kaweckis sakė, kad pasitikti pontifiko oro uoste susirinko maždaug 2,5 tūkst. žmonių - oro uosto darbuotojų, vyskupijų atstovų ir jaunuolių iš visos Lenkijos.

Popiežius buvo sutiktas specialioje kariškių dalyje, skirtoje aukšto rango pareigūnams. Susirinkusieji pasveikino Benediktą XVI religinėmis giesmėmis.

Iš Okencų oro uosto Benedikto XVI kortežas Varšuvos gatvėmis nuvažiavo į Šv.Jono katedrą, kur susitiko su dvasininkais.

Pirmoji popiežiaus vizito diena bus skirta daugiausia susitikimams su Lenkijos pareigūnais ir dvasininkais.

Būkite tvirti tikėjime

"Būkite tvirti tikėjime" - toks yra Benedikto XVI vizito Lenkijoje, kurią Katalikų Bažnyčia laiko vienu paskutinių savo bastionų vis labiau pasaulėjančioje Europoje, devizas.

Keturių dienų vizito Lenkijoje metu vokiečių tautybės popiežius apsilankys vietose ir šventovėse, kurios buvo svarbios lenko Jono Pauliaus II gyvenimui, taip pat Osvencime, kur veikė Aušvicas - liūdniausiai pagarsėjusi nacių mirties stovykla.

Tarp iššūkių, kuriuos Lenkijoje turės įveikti Benediktas XVI, yra lenkų nusivylimas dėl Jono Pauliaus II mirties ir nepasitikėjimas, kurį kai kas jaučia dėl to, kad naujasis popiežius yra vokietis. Vokietija Antrojo pasaulinio karo metais okupavo Lenkiją, kur naciai išžudė daugybę žydų ir lenkų.

"Vykstu į kelionę didžio popiežiaus pėdomis", - Romoje, prieš pakylant jo lėktuvui, žurnalistams sakė Benediktas XVI.

79 metų pontifikas, kuris karo metais ne savo noru buvo įtrauktas į Hitlerjugendą ir trumpai tarnavo priešlėktuviniame junginyje, pažymėjo, kad savo vizitą Lenkijoje užbaigs itin simbolišku apsilankymu Aušvice Pietų Lenkijoje.

"(Kelionę) baigsime Aušvico mirties stovykloje, prisimindami visus žuvusiuosius, kad sužinotume, kiek žmogus iš tikrųjų gali nupulti žemiau savo orumo ir trypti kitus", - sakė jis.

"Viliamės, jog ten (Aušvice) gimė naujas humanizmo pojūtis ir ... žmogaus, kaip Dievo atvaizdo, vizija, kad ... panašūs dalykai nebepasikartotų", - "Alitalia" lėktuve sakė Benediktas XVI.

Varšuvos oro uoste susirinkę lenkai kalbėjo, kad jo, kaip popiežiaus, vaidmuo pranoksta jų nepasitikėjimą vokiečiais. "Jis dabar yra popiežius, mūsų popiežius, nesvarbu, ar jis yra lenkas, ar vokietis", - sakė sostinės gyventoja, pensininkė Alina Baczkowicz, kuriai - 73 metai. "Jaučiu ir liūdesį, ir džiaugsmą vienu metu, - sakė ji. - Pamatysiu dar vieno popiežiaus veidą, ne tik Jono Pauliaus. Vis dar liūdžiu dėl jo mirties".

Jonas Paulius II mirė 2005-ųjų balandžio 2-ąją, po 26 popiežiavimo metų.

Benedikto XVI aukojamos mišios po atviru dangumi Varšuvoje bei Krokuvoje ir apsilankymai lenkams brangiose šventovėse neabejotinai bus lyginami su panašiais velionio popiežiaus, kurio vizitai į Lenkiją iki 1989-ųjų metė iššūkį komunistinei valdžiai ir įkvėpė milijonus lenkų, pasirodymais.