JAV įsikūrusi organizacija "Human Rights Watch", remdamasi liudininkų pasakojimais ir vietoje atliktu tyrimu, nurodė, kad žudynės vyko keturiuose kaimyniniuose kaimuose balandžio 12 ir 13 dienomis, kai Čado sukilėliai vyko į vakarus pulti sostinės Ndžamenos.

Pasak liudininkų, gyventojus sušaudė ar mačetėmis užkapojo mėlynomis Sudano sukarintos grupuotės uniformas dėvintys kariai su turbanais. Užpuolikus lydėjo į Sudaną emigravę Čado sukilėliai, sakė išgyvenusieji.

Vienos žiauriausių šiais metais žudynių pasienyje turėtų sustiprinti tarptautinį spaudimą Sudano vyriausybei, kad ji sutiktų sustiprinti Jungtinių Tautų (JT) taikdarių kontingentą Darfūre.

JT ir humanitarinės pagalbos agentūros sako, kad tik gausių JT taikdariškų pajėgų dislokavimas Darfūre gali nutraukti trejus metus trunkantį etninį bei politinį konfliktą ir neleisti jam išplisti į Vakarų Čadą. Nedidelės Afrikos Sąjungos pajėgos iš visų jėgų stengiasi kontroliuoti padėtį.

Anksčiau atsisakęs JT pasiūlymo dabar Sudanas sako esąs pasirengęs derėtis su JT dėl taikdariškų pajėgų sustiprinimo.

"Sudano karinės formuotės kariai vis giliau ir giliau veržiasi į Čadą ir plėšia bei žudo Čado kaimiečius", - sakoma "Human Rights Watch" direktoriaus Peterio Takirambudde pareiškime.

Gegužės mėnesį apie panašius, tačiau mažesnio masto reidus pranešė humanitarinės pagalbos darbuotojai rytinėje Čado dalyje.

Čadas kaltina Sudaną, kad šis remia prezidentui Idrissui Deby priešiškų Čado sukilėlių veržimąsi per sieną ir arabų sukarintas grupuotes, kurios perėjusios sieną žudo civilius ir vagia jų galvijus. Chartumas šiuos kaltinimus neigia.