A.Merkel, kuri pirmą kartą atvyko į Kiniją kaip Vokietijos kanclerė, taip pat turėtų stebėti, kaip sudaromi keli susitarimai tarp šių valstybių, kurių dvišalė prekyba pernai sudarė 63,2 mlrd. JAV dolerių (171 mlrd. litų). Vokietija buvo svarbiausia Kinijos prekybos partnerė Europos Sąjungoje (ES).

A.Merkel sakė, jog ji ir Wen Jiabao sutiko, kad Iranas neturėtų turėti pajėgumų pasigaminti branduolinių ginklų, bet nieko nekalbėjo apie tai, ar jai pavyko bent kiek priartėti prie bendros nuomonės su Pekinu dėl to, kaip įtikinti Teheraną sustabdyti savo branduolinius tyrimus.

"Kalbėjomės apie Iraną ir abu sutikome, kad Iranui nereikėtų turėti galimybės gamintis branduolinį ginklą ir platinti masinio naikinimo ginklus", - sakė A.Merkel žurnalistams.

Vakarų valstybės, manančios, kad Iranas nori gamintis branduolinius ginklus, ieško veiksmingesnių priemonių - sankcijų, kurios įtikintų Iraną, jog reikia sustabdyti dabar atliekamus urano sodrinimo tyrimus. Kinija ir Rusija, turinčios veto teisę JT Saugumo Taryboje, nepritarė sankcijoms.

A.Merkel dar kėlė ir žmogaus teisių klausimą ir sakė taip darysianti ir būsimų susitikimų metu. "Pasakiau aiškiai, kad žmogaus teisių (klausimas) yra neatskiriamas", - pabrėžė ji.

Beje, ji jau išpešė iš Wen Jiabao pažadą, jog jis dar labiau rūpinsis intelektualinės nuosavybės teisėmis - ši problema vis trikdo prekybos ryšius. Ji dar pasakė norinti užmegzti bendradarbiavimą su Kinija ir energetikos srityje.

Nepaisant paliestų A.Merkel išeltų aštrių klausimų, dviejų dienų vizitas (antradienį ji dar lankysis Šanchajuje), prasidėjo visų nuostabai itin asmeniškai. Atitrūkę nuo paprastai griežto protokolo, A.Merkel ir Wen Jiabao, kuris vilkėjo prasegtus marškinius, anksti rytą vaikštinėjo po parką, o vėliau abu kartu papusryčiavo.

Šis pasivaikščiojimas buvo surengtas Wen Jiabao iniciatyva, sakė Vokietijos kanclerė, o Kinijos lyderis apgailestavo, kad ji, prieš šešis mėnesius tapusi kanclere, Kinijoje neapsilankė anksčiau.

Vėliau abiejų šalių lyderiai pasirašė įvairių sutarčių, įskaitant ir bendrąjį susitarimą agreement tarp Kinijos mobilaus ryšio korporacijos "China Mobile Communications" ir "Siemens AG" dėl įrangos pirkimo iš šio vokiečių pramoninio konglomerato, bei tarpusavio supratimo memorandumą dėl greitaeigio traukinio linijos tiesimo Kinijoje.