"Mes mėginame išsklaidyti Rusijos būgštavimus dėl NATO plėtros ir aš tikiuosi sulaukti dienos, kai Rusija taip pat taps NATO nare. Tokia galimybė niekada nebuvo atmetama ir daugelis žmonių nori, kad tai įvyktų", - per spaudos konferenciją Maskvoje pareiškė H.Asgrimssonas.

"Rusija nebėra grėsmė NATO, o NATO, savo ruožtu, taip pat nekelia grėsmės Rusijai", - teigė jis, pabrėždamas, jog Maskva bei 19 narių karinis aljansas turi "bendrus tikslus" kovoti su terorizmu bei masišku ginklų plitimu.

"Nors yra keblių ir dar neišspręstų klausimų, tokių kaip priešraketinė gynyba, tačiau mes manome, jog ir šiuo klausimu įmanoma pasiekti susitarimą tarp NATO šalių ir Rusijos", - teigė Islandijos URM vadovas, užsimindamas apie vienašališkus Jungtinių Valstijų planus sukurti priešraketinės gynybos skydą, pažeidžiančius 1972 metų Priešraketinės gynybos sutartį su Rusija.

H.Asgrimssonas pripažino, jog vis dar egzistuoja keletas kliūčių NATO ir Rusijos susitarimui įkurti "20-ties Tarybą", kuri leistų Aljansui ir Maskvai priimti bendrus sprendimus gynybiniais klausimais.

Tačiau jis teigė esąs įsitikinęs, jog susitarimas gali būti baigtas per gegužės 14-15 dienomis įvyksiantį NATO ir Rusijos užsienio reikalų ministrų susitikimą Islandijos sostinėje Reikjavike bei pasirašytas gegužės 28 dieną Romoje per NATO ir Rusijos viršūnių susitikimą.