Dieną prieš tai Irano prezidentas numatomą Europos Sąjungos (ES) pasiūlymą Teheranui pavadino "riešutais ir šokoladėliais už auksą".

Tačiau K.Annanas nurodė, kad viltis dėl šios krizės sureguliavimo sieja su diplomatinėmis pastangomis, įskaitant ir ES pastangas.

"Taip pat reikia sumažinti temperatūrą ir susilaikyti nuo veiksmų ir retorikos, kuri galėtų dar labiau pakurstyti padėtį", - sakydamas kalbą Tokijo universiteto studentams pažymėjo K.Annanas.

Trečiadienį Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas atmetė rengiamą Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos pasiūlymą suteikti Iranui lengvojo vandens reaktorių mainais į urano sodrinimo sustabdymą.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės ES reikalauja, kad Iranas atsisakytų branduolinio kuro programos, ir sako, jog tai būtų garantija, kad Teheranas nemėgina pasigaminti branduolinių ginklų.

Tačiau Teheranas tvirtina, kad branduolinis kuras jam reikalingas tik didėjančiam elektros poreikiui patenkinti, ir atsisako sustabdyti sodrinimą, kurio metu taip pat galima gauti medžiagos atominėms bomboms.

K.Annanas sakė, kad Iranas privalo "išsklaidyti įtarimų debesį", bet pridūrė, jog viliasi diplomatinio sprendinio, o ne sankcijų. "Labai tikiuosi, kad dabartinės diskusijos Saugumo Taryboje suteiks naują postūmį sprendinio paieškoms", - sakė jis.

K.Annanas į Tokiją atvyko susitikti su Japonijos pareigūnais, įskaitant premjerą Junichiro Koizumi.

JAV neketina suteikti Teheranui saugumo garantijų

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos neketina suteikti Iranui saugumo garantijų galimame susitarime dėl Irano branduolinės programos, pareiškė JAV valstybės departamento atstovas spaudai Seanas McCormackas. "Jungtinės Valstijos nemano, kad šia tema gali vykti derybos", - sakė jis spaudos konferencijoje.

Šiuos žodžius, kuriuos diplomatas pakartojo du kartus, galima vertinti kaip atsakymą į tai, kad vadinamasis Europos trejetas - Didžioji Britanija, Vokietija ir Prancūzija - nagrinėja galimybę įtraukti saugumo garantijas į bendrą siūlymų Iranui paketą.

Jis buvo paprašytas pakomentuoti Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado kalbą, kurioje jis iš anksto atmetė europiečių rengiamus siūlymus, pavadinęs juos "riešutais ir šokoladėliais". S.McCormackas pažymėjo, kad šie europiečių siūlymai dar nepateikti ir net nesuformuluoti.

"Mes nežinome, kas iš tikrųjų slypi už šių (Irano) žodžių, ar tai reiškia pasiryžimą vesti derybas, ar tai melas, ar tai tikroji Irano vyriausybės pozicija, - sakė jis. - Vienas siūlymų rengimo tikslų - priversti iraniečius atskleisti tikruosius savo ketinimus".

S.McCormackas taip pat pranešė, kad atidėtas penktadienį numatytas penkių Nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių ir Vokietijos delegacijų susitikimas Irano klausimu bus surengtas antradienį.