Kalbėdamas 58-ųjų "katastrofos" - Izraelio valstybės sukūrimo - metinių proga, M.Abbasas apkaltino naująjį Izraelio ministrą pirmininką Ehudą Olmertą, kad jis naudojasi "Hamas" atėjimu į valdžią kaip dingstimi nesiekti taikos derybų keliu.

Nors "Hamas" siekia sunaikinti Izraelį, M.Abbasas yra įsipareigojęs konfliktą spręsti dvišalėmis derybomis.

"Izraelis naudojasi bet kokia proga pareikšti pasauliui, kad nėra palestiniečių partnerio, su kuriuo būtų galima derėtis", - teigė M.Abbasas, šiuo metu viešintis Rusijoje.

"Taip yra dėl to, kad jie nori įgyvendinti vienašališką planą, kuriuo siekia konfiskuoti dideles Vakarų Kranto teritorijas, įskaitant Jeruzalę ir Jordano slėnį, bei aneksuoti tai, kas vadinama "dideliais gyvenviečių blokais", - sakė palestiniečių prezidentas.

"Tai praktiškai sužlugdys dviejų valstybių sprendinio idėją", kuri yra numatyta tarptautinės bendruomenės parengtame "kelio gairių" taikos plane.

E.Olmertas, kurio partija kovo mėnesį laimėjo Izraelio visuotinius rinkimus, pažadėjo nustatyti galutines Izraelio sienas, nepaisant to, ar tam pritars ar nepritars palestiniečiai.

Pagal E.Olmerto planą iki 70 tūkst. žydų būtų iškeldinti iš izoliuotų gyvenviečių okupuotame Vakarų Krante ir apgyvendinti didesnėse gyvenviečių grupėse, kuriose gyvena dauguma iš ketvirtadalio milijono žydų naujakurių.

Izraelis siektų įtvirtinti savo valdžią tokiose gyvenviečių grupėse, nors jos įsikūrusios žemėse, kurios laikomos neatskiriama žadamos palestiniečių valstybės teritorijos dalimi.

Tikisi Rusijos paramos

Palestiniečių lyderis Mahmudas Abbasas pirmadienį Rusijos kurorte prie Juodosios jūros susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu tikėdamasis gauti tarptautinės paramos gilioje izoliacijoje atsidūrusiai Palestiniečių savivaldai.

"Mes ketiname padaryti viską, kad mūsų žmonės išbristų iš ekonominės krizės. Tikimės išsikapstyti iš tos krizės kuo greičiau. Kitaip mes atsidursime ypač sunkioje padėtyje", - M.Abbasas sakė V.Putinui žurnalistų akivaizdoje.

Po sausį įvykusių palestiniečių parlamento rinkimų, kuriuos laimėjo radikali islamistų grupuotė "Hamas", Rusija tapo viena iš svarbiausių Palestiniečių savivaldos rėmėjų. Tuo tarpu Vakarų vyriausybės po rinkimų ryžosi izoliuoti palestiniečius ir sustabdyti finansinę paramą.

V.Putinas sakė M.Abbasui, jog yra "labai laimingas" galėdamas kalbėtis apie palestiniečių problemas ir "padėti jas spręsti".

Jiedu susitiko Kremliaus vadovų poilsiavietėje Sočyje, po to palestiniečių savivaldos prezidentas ketina skristi į Strasbūrą, kur antradienį kreipsis į Europos Parlamentą.

Prieš šią M.Abbaso kelionę keturi įstrigusių Artimųjų Rytų taikos derybų rėmėjai - Europos Sąjunga, Rusija, Jungtinės Tautos ir JAV - susitarė įkurti laikiną fondą, kuris leistų donorams teikti pagalbą nepalaikant tiesioginių santykių su "Hamas", kurią Vakarai ir Izraelis traktuoja kaip teroristinę organizaciją.

"Pasaulis negali ir neturi bausti palestiniečių tautos už savo demokratinį pasirinkimą", - sakė M.Abbasas atskiruose komentaruose, kuriuos pirmadienį transliavo palestiniečių televizija.

Maskva nesekė JAV bei europiečių pėdomis ir neboikotavo "Hamas". Priešingai, kovo mėnesį "Hamas" buvo pakviesti apsilankyti Rusijoje.