Valdančioji konservatyviųjų partija "Įstatymas ir teisingumas", kuriai vadovauja prezidento brolis dvynys Jaroslawas Kaczynskis, praėjusią savaitę suformavo daugumos koaliciją su dviem nedidelėmis populistinėms partijomis, kurios nepritarė Lenkijos stojimui į Europos Sąjungą (ES) ir daug metų kritikavo rinkos reformas.

Visuomenės apklausos rodo, kad dauguma lenkų nepatikliai žiūri į vyriausybę, kurioje vicepremjerų postus užima skandalais išgarsėjęs Andrzejus Lepperis ir nacionalistas Romanas Giertychas.

"Norėčiau jus patikinti, kad, nepaisant jūsų abejonių, padėtis gerėja", - vakare per visuomeninę televiziją kreipdamasis į tautą sakė prezidentas.

Pasak jo, naujoji koalicija, kurią sudarę konservatyvieji, pusmetį valdę kaip mažuma, pagaliau užsitikrino daugumą parlamente, sudarys sąlygas vyriausybei vykdyti savo kovos su korupcija darbotvarkę ir priimti įstatymus dėl verslo ir valstybės finansų.

"Tai atveria vartus Lenkijai, geresnei nei šiandien, - garbingesnei, teisingesnei, tokiai, kuri sparčiau auga ir naudojasi narystės ES suteiktomis galimybėmis", - sakė jis.

L.Kaczynskis rėmė Lenkijos stojimą į ES 2004-aisiais, bet nepritaria didesnei integracijai šiame 25 narių bloke. Jis nurodė, kad Lenkija neatsisakys strategiškai svarbių ryšių su Jungtinėmis Valstijomis.

"Kaip prezidentas, esu konstitucijos, visų šalies institucijų tinkamo funkcionavimo sergėtojas. Prižiūrėsiu Lenkijos užsienio politiką, kad ji liktų proeuropietiška ir proatlantinė", - pažymėjo jis.

Lenkijos vadovas savo šalies piliečiams aiškino, jog "Įstatymo ir teisingumo", "Savigynos" ir Lenkijos šeimų lygos koalicija buvo sudaryta siekiant vykdyti esmines reformas, kurios be daugumos parlamente negalėjo būti įgyvendintos.

Dėl to, kad nepavyko sudaryti koalicijos su Pilietine platforma, kurios tikėjosi rinkėjai, prezidentas kaltino pačią opoziciją.

L.Kaczynskio nuomone, dabartinė koalicija jau pradeda vykdyti esmines reformas. Kaip pavyzdžius jis pateikė Karinių informacinių tarnybų likvidavimą, Centrinio antikorupcinio biuro įkūrimą, chuliganų teismą per 24 valandas.

Baigdamas savo kalbą Lenkijos prezidentas pabrėžė, jog yra optimistas ir mano, kad tokie turi būti visi šalies piliečiai.