Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja naują Žmogaus teisių tarybą, kuri pakeitė susikompromitavusią savo pirmtakę, išrinko antradienį.

Iš viso į 47 vietas Taryboje pretendavo 63 valstybės - šešiomis mažiau nei ankstesniuose rinkimuose. Iš pradžių buvo 64 pretendentės, bet paskutinę akimirką savo kandidatūrą atšaukė Kenija. Jungtinės Valstijos vietos šioje institucijoje nesiekė.

Kiekvienam pasaulio regionui yra numatytas tam tikrą vietų skaičius pagal kvotą, nustatytą atsižvelgiant į gyventojų skaičių.

Per pirmąjį balsavimo ratą buvo išrinktos 13 Afrikos šalių, 13 Azijos valstybių, trys Rytų Europos valstybės, aštuonios Lotynų Amerikos ir Karibų jūros baseino šalys bei dar septynios šalys iš Vakarų Europos ir kitų valstybių, tarp kurių yra JAV, Kanada ir Izraelis, grupės.

Likusios Tarybos narės iš Rytų Europos buvo išrinktos per antrąjį balsavimo ratą. Tarp šiam regionui atstovaujančių pretendenčių į Žmogaus teisių tarybą buvo ir Lietuva. Deja, mūsų šaliai nepavyko gauti pakakamai balsų, kad patektų į šią įtakingą instituciją. Rytų Europos grupės vietas Taryboje užėmė Azerbaidžanas, Čekija, Lenkija, Rumunija, Rusija ir Ukraina.

JAV Valstybės departamento neseniai paskelbtame metiniame pranešime teigiama, kad blogėja žmogaus teisių padėtis Rusijoje, pastebima tam tikros pažangos Azerbaidžane, nors ten tebėra daug trūkumų, taip pat pasiekta pažangos Ukrainoje.

Rusija ir Azerbaidžanas į Žmogaus teisių tarybą išrinktos ilgiausiai – trejų metų kadencijai.

Žmogaus teisių pažeidimai kelio į Tarybą neužkirto

Be to, į šią instituciją pateko tokios dėl žmogaus teisių pažeidimų kritikuojamos šalys kaip Kuba, Kinija ir Saudo Arabija. JAV ambasadorius Johnas Boltonas išjuokė Kubos įtraukimą į Tarybą ir sakė, jog tai rodo, kad Vašingtono susirūpinimas dėl naujosios institucijos, kuriai jis per balsavimą nepritarė, yra pagrįstas.

"Koks džiaugsmas, - sarkastiškai Kubos išrinkimą pakomentavo J.Boltonas. - Tai paprasčiausiai byloja, kad ankstesnės komisijos trūkumai visai gali būti ... perduoti, kaip mes liūdnai prognozavome, kai balsavome prieš šią rezoliuciją."

Jungtinės Valstijos ilgai kritikavo buvusią Žmogaus teisių komisiją teigdamos, kad ji buvo neveiksminga ir kad joje buvo daug žmogaus teisių pažeidėjų, tokių kaip Kinija, Kuba, Sudanas ir Zimbabvė. JAV buvo tarp keturių šalių, kurios kovo mėnesį balsavo prieš performuotą Tarybą nurodydamos, kad būtų pernelyg paprasta į ją išrinkti ir tas šalis, kuriose pažeidžiamos žmogaus teisės.

Kuba savo ruožtu jos išrinkimą į Tarybą vadino Havanos komunistinės vyriausybės "didžiule pergale" ir Jungtinių Valstijų "pralaimėjimu".

Generalinė Asamblėja, kurioje yra 191 valstybė, naują Žmogaus teisių tarybą išrinko per slaptą balsavimą. Kad būtų išrinktos, šalims reikėjo surinkti mažiausiai 96 balsus.

Azijos vietos atiteko Bahreinui, Bangladešui, Indijai, Indonezijai, Japonijai, Jordanijai, Filipinams, Kinijai, Malaizijai, Pakistanui, Pietų Korėjai, Saudo Arabijai ir Šri Lankai.

Vakarų Europos ir kitų valstybių grupės vietas laimėjo Didžioji Britanija, Kanada, Nyderlandai, Prancūzija, Suomija, Šveicarija ir Vokietija.

Afrikos vietos atiteko Alžyrui, Kamerūnui, Džibučiui, Gabonui, Ganai, Maliui, Mauricijui, Marokui, Nigerijai, Senegalui, Pietų Afrikos Respublikai, Tunisui ir Zambijai.

Lotynų Amerikos ir Karibų jūros baseino valstybių grupės vietas laimėjo Argentina, Brazilija, Ekvadoras, Gvatemala, Kuba, Meksika, Peru ir Urugvajus.

Pakeis Žmogaus teisių komisiją

JT generalinis sekretorius Kofi Annanas pasveikino Tarybos suformavimą ir aktyvų dalyvavimą.

"Jo nuomone, tai parodo daugelio įsipareigojimą pakeisti ankstesnę Žmogaus teisių komisiją tokia institucija, kuri gali dirbti efektyviau ir (kuri) gali patikimiau įgyvendinti žmogaus teisių idealus", - sakė K.Annano atstovas Stephane'as Dujarricas.

Naujoji institucija, kuri kaip ir jos pirmtakė įsikurs Ženevoje, savo darbą pradės birželio 19 dieną, turi tikrinti ir savo narių duomenis dėl žmogaus teisių, sakė S.Dujarricas.

Žmogaus teisių taryba buvo sudaryta tam, kad pakeistų Žmogaus teisių komisiją, įsteigtą dar 1946 metais. Ji buvo kritikuojama už tai, kad į ją įėjo tokios šalys kaip Sudanas, Zimbabvė, Sirija, Eritrėja ir Etiopija, kurias teisių gynėjai kaltina šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais.

Naujosios institucijos uždavinys - stebėti padėtį, susijusią su žmogaus teisėmis, ir padėti kai kurioms valstybėms tobulinti įstatymus šioje srityje.

JT žmogaus teisių komisija liausis egzistavusi šį birželį.

Nors J.Boltonas ir sakė, jog naujoji taryba gali paveldėti visus pirmtakės - Žmogaus teisių komisijos - trūkumus, teisių gynimo organizacijos atsargiai sveikino naujosios institucijos įsteigimą.

Niujorke įsikūrusios "Human Rights Watch" vykdomasis direktorius Kennethas Rothas pareiškė, jog kadangi naujojoje Taryboje nėra kai kurių valstybių, kur pažeidinėjamos žmogaus teisės, naujajai institucijai bus lengviau dirbti.

"Gera žinia ta, kad kai kurios labiausiai to nenusipelniusios valstybės nebuvo išrinktos ir kad laimėti balsavimo nepavyko Iranui ir Venesuelai. Tai žingsnis teisinga linkme", - pažymėjo K.Rothas.