Vakarų valstybės su JAV ir ES priešakyje įšaldė tiesioginį pagalbos tiekimą Palestiniečių savivaldai, norėdamos priversti "Hamas" išsižadėti smurto, pripažinti Izraelio valstybę ir laikytis tarpusavio taikos susitarimų.

Vietos ir tarptautiniai bankai, baimindamiesi galimų JAV antiteroristinių sankcijų ir teismų, taip pat atsisakė bet kokių sandorių su savivalda, dėl ko kilo likvidumo krizę.

Palestiniečių savivalda nuo kovo mėnesio negali išmokėti atlyginimų 165 tūkstančiams valstybės tarnautojų, todėl baiminamasi dėl humanitarinės krizės, kuri gali sukelti naują smurto protrūkį Artimuosiuose Rytuose.

"Ketvirtadalis palestiniečių gyvena iš visuomeninio sektoriaus atlyginimų, o šių atlyginimų nemokėjimas kelia pavojų patiems Palestiniečių savivaldos institucijos pagrindams ir Palestinos valstybės ateičiai", - sakė M.Abbasas Artimųjų Rytų taikos tarpininkų ketvertui, kurį sudaro JAV, Rusija, Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos.

"Todėl raginu jus užtikrinti, kad atlyginimai būtų išmokėti", - sakoma jo laiške tarpininkams.

"Be gresiančios humanitarinės krizės, kurią gali sukelti bendras ekonominės padėties blogėjimas, atlyginimų nemokėjimas gali turėti giliai destabilizuojančių pasekmių politikos ir saugumo srityse", - sakė nuosaikusis palestiniečių prezidentas.

Vašingtonas toliau priešinasi tiesioginiam pagalbos "Hamas" vyriausybei, kuri darbą pradėjo kovo mėnesį nugalėjusi ilgai valdžioje buvusią partiją "Fatah", tiekimui.