Vokietija ir Rusija planuoja po Baltijos jūra tiesti dujotiekį, ir Lenkijai nepatinka tai, kad jis bus tiesiamas jai nedalyvaujant.

Lenkų gynybos ministras Radekas Sikorskis sekmadienį sakė, kad šis planas panašus į 1939 metų Molotovo-Ribbentropo paktą, kuriuo Adolfas Hitleris ir Josifas Stalinas pasidalijo Lenkiją ir kitas tuometes Rytų Europos valstybes.

Vokiečių politikai paragino Lenkijos premjerą Kazimierzą Marcinkiewiczių sudrausminti gynybos ministrą, o patį R.Sikorskį - atšaukti savo komentarus.

"Tokie absurdiški palyginimai kenkia Vokietijos ir Lenkijos santykiams", - sakė parlamento užsienio politikos komiteto pirmininkas, krikščionis demokratas Ruprechtas Polenzas, kurį cituoja laikraštis "Bild".

Socialdemokratų užsienio politikos ekspertas Hansas-Ulrichas Klose sakė: "Ponas Sikorskis turėtų iš naujo apgalvoti savo komentarus, o tada juos kuo greičiau atšaukti". Minimą dujotiekio projektą, kurį remia buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis, vykdo Rusijos gamtinių dujų monopolininkė "Gazprom" ir dvi vokiečių firmos.

R.Sikorskis sekmadienį Briuselyje žurnalistams sakė, kad Vokietijos požiūris pakerta Europos Sąjungos bendrąją užsienio ir saugumo politiką.

"Lenkija ypač jautri koridoriams ir susitarimams už jos nugaros. Tokia buvo Lokarno (sutarčių, įtvirtinusių vakarines Vokietijos sienas,) tradicija, Molotovo-Ribbentropo tradicija. Tai buvo XX amžius. Nenorime jokių jos pasikartojimų", - sakė jis.

Molotovo-Ribbentropo paktą 1939 metais Maskvoje pasirašė tuometiniai Vokietijos ir Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministrai, pagal kurių pavardes jis ir vadinamas.