Indijos armijos atstovas sakė, kad sekmadienį per susirėmimą Sonarvanio miškuose prie Bandiporos Indijos kariai nukovė pakistanietį Abdul Rehmaną, vadovavusį "Harkat-ul-Jihadi Islami" (HUJI) grupuotei. Mūšis vyko 60 kilometrų į šiaurę nuo Kašmyro provincijos centro Šrinagaro.

Pasak kariškio, mūšyje žuvo dar trys kovotojai: du iš jų - pakistaniečiai, vienas - vietos gyventojas. Per įnirtingas kovas, trukusias aštuonias valandas, buvo nukautas ir vienas Indijos armijos karys.

A.Rehmano žūtį armijos atstovas apibūdino kaip Pakistano remiamos HUJI grupuotės pralaimėjimą. Grupuotė Kašmyre aktyviai veikė pastaruosius trejus metus.

"A.Rehmanas buvo vienas labiausiai ieškomų karo vadų visame regione, ir jo mirtis (mums) yra didelis palengvėjimas, - sakė kariškis. - Jo mirtis - tai smūgis šiaurinio Kašmyro kovotojams."

Pareigūnai patvirtino, kad du iš Bandiporoje nukautų sulilėlių priklausė kitai Pakistano remiamai grupuotei - "Jaish-e-Mohammad", kuri kaltinama pernai gruodžio 13-ąją įsiveržusi į Indijos parlamentą ir nužudžiusi 14 žmonių.

Kariškis sakė, kad vienas žuvusiųjų buvo aukštas "Jaish" grupuotės, veikusios šiauriniame Kašmyre, vadas, žinomas Altamasho (Altamašo) slapyvardžiu. Jo nužudymą jis pavadino "didžiausiu saugumo pajėgų pasiekimu".

Policijos remiami armijos kariai, gavę pranešimą, surengė A.Rehmanui ir jo vyrams pasalą miške. Kovotojams įžengus į mišką, jiems buvo įsakyta pasiduoti. "Užuot pasidavę, jie atidengė ugnį, tačiau visi keturi buvo nukauti", - sakė kariškis.

Pasak jo, miškingoje vietovėje buvo aptikti keturi automatai, granatsvaidis, radijo įranga, kiti ginklai bei amunicija. Policija pranešė, kad per naktinę maištininkų pasalą kaimyniniame Bonakotos kaime buvo nušautas vienas ir sužeisti dar du armijos kareiviai.

Įtariama, kad sekmadienį sukilėliai iš granatsvaidžių apšaudė pagrindinę 40 kilometrų į pietus nuo Šrinagaro nutolusio Pulvamos miesto autobusų stotį. Sužeista trylika žmonių, vienas mirė ligoninėje, dar keturių būklė labai sunki.

Kitame Kašmyro rajone vykusioje atakoje žuvo dešimt maištininkų ir trys policininkai. Nuo ginkluotų separatistų maištininkų sukilimo pradžios 1989-aisiais Kašmyre žuvo daugiau kaip 35 tūkst. žmonių.

Indija kaltina Pakistaną remiant ir tiekiant ginklus maištininkams, tačiau Islamabadas tvirtina teikiąs tik moralinę ir diplomatinę pagalbą tiems, kuriuos jis vadina "ryžtingu vietiniu judėjimu".