12 iš 15 Saugumo Tarybos narių balsavo už JAV parengtą rezoliuciją, kurią rengti padėjo Argentina, Didžioji Britanija, Danija, Prancūzija, Japonija, Peru ir Slovakija.

Kinija ir Rusija, dvi iš penkių nuolatinių, veto teisę turinčių Saugumo Tarybos narių, susilaikė kartu su Kataru. Jos teigė, kad tokios sankcijos gali neigiamai paveikti Abudžoje Nigerijoje vykstančias sudaniečių taikos derybas.

"Ši rezoliucija rodo, kad Saugumo Taryba rimtai stengiasi atkurti taiką ir saugumą tame regione ir, toli gražu nesikišdama į taikos procesą Abudžoje, tą procesą sustiprins", - sakė JAV ambasadorius Johnas Boltonas.

Pasak jo, sankcijos gali būti pradėti taikytos ir kitiems Sudano veikėjams, jei bus nustatyta, kad jie taip pat vykdė žiaurius nusikaltimus Darfūre.

Taryba vienbalsiai patvirtino ir neįpareigojamą Tanzanijos parengtą pareiškimą, kuriuo išreiškiama visiška parama Abudžos taikos deryboms, o Chartumo vyriausybė bei Darfūro sukilėliai raginami susitarti iki sekmadienio termino, kurį nustatė šias derybas organizavusi Afrikos Sąjunga ir tarptautinė bendrija.

Draudimas išduoti vizas ir nurodymas įšaldyti sąskaitas taikomas Chartumo remiamų kovotojų džandžavidų, kurie kaltinami dėl vienų žiauriausių nusikaltimų Darfūre, lyderiui šeichui Musai Hilalui, buvusiam Vakarų Sudano (Darfūro) karinio regiono vadui generolui majorui Gaffarui Mohamedui Elhassanui, sukilėlių Sudano išvadavimo armijos vadui Adamui Yacubui Shantui ir sukilėlių Nacionalinio judėjimo už reformas ir vystymą vadui Gabrilui Abdul Kareemui Badri.

M.Hilalo sukarinta grupuotė kaltinama dėl plėšikavimų, žaginimų ir kaimų padeginėjimo Darfūre. G.M.Elhassanas nuo 2004-ųjų iki šių metų vadovavo Sudano vyriausybinėms pajėgoms Darfūre ir koordinavo džandžavidų ir vyriausybinių pajėgų operacijas.

A.Y.Shantas 2005 metų liepą pažeidė susitarimą dėl ugnies nutraukimo, kai įsakė SIA pulti vyriausybines pajėgas. Tada žuvo trys vyriausybinių pajėgų kariai.

G.A.D.Badri pernai spalį pagrobė Afrikos Sąjungos taikdarių, o po mėnesio grasino numušti AS sraigtasparnį.

Aiškindamas savo sprendimą susilaikyti, Rusijos delegatas Konstantinas Dolgovas sakė, kad sankcijos "galėtų padaryti neigiamą poveikį taikos susitarimo sudarymo (iki balandžio 30 dienos) perspektyvoms", todėl "neprisidėtų prie pastangų užtikrinti taiką bei saugumą Darfūre ir visame Sudane".

Britų ambasadorius JT Emyras Jonesas Parry paskelbė, kad vadovaus pirmąją birželio savaitę į Sudaną vyksiančiai Saugumo Tarybos grupei.

Tarybos balsavimas buvo surengtas daugiau nei metai po to, kai ji leido taikyti sankcijas tiems, kurie yra atsakingi už sukilėlių ir vyriausybės remiamų kovotojų mūšius Darfūre, vykstančius nuo 2003-iųjų vasario.

Dėl šio konflikto - dėl smurto ar ligų - jau žuvo ar mirė iki 300 tūkst. žmonių, o dar daugiau kaip 2,4 mln. neteko namų. Vašingtonas smurtą Darfūre vadina genocidu.

Saugumo Taryba taip pat patvirtino neįpareigojamą pareiškimą, kuriame reiškiamas susirūpinimas dėl blogėjančių Sudano ir kaimyninio Čado santykių. Čadas prieš 10 dienų nutraukė diplomatinius santykius su Sudanu, kaltindamas jį tuo, kad jis apginklavo sukilėlius, bandžiusius pulti sostinę Ndžameną.