Lygiai prieš 26 metus JAV kariuomenė mėgino išgelbėti JAV ambasadoje Teherane įkaitais laikytus amerikiečius, tačiau jų misija žlugo, kai sraigtasparniai sudužo patekę į smėlio audrą Tabaso dykumoje, rytinėje Irano dalyje.

"Jeigu Amerika pasirinks karinę operaciją, jų laukia žeminantis pralaimėjimas, skaudesnis nei jų nesėkmė Tabaso dykumoje", - sakė gynybos ministras Mostafa Mohammad Najjaras, kuriuo žodžius cituoja agentūra.

Pasak Irano, audra dykumoje buvęs "dieviškas kerštas".

Iranas yra įsivėlęs į ginčą su Vakarais dėl jo vykdomos branduolinės programos, kuri, JAV teigimu, yra skirta branduolinio ginklo gamybai. Vašingtonas sako ieškosiantis diplomatinių problemos sprendimo būdų, tačiau neatmeta ir karinių veiksmų galimybės.

"Karinių veiksmų galimybės, kuria grasinama Iranui, paminėjimas... prieštarauja Jungtinių Tautų chartijai ir kitoms tarptautinėms nuostatoms", - sakė M.M.Najjaras.

Iranas neseniai sėkmingai išbandė naują "žemė-jūra" tipo raketą, kuri, kaip teigia kariniai analitikai, gali sukelti didžiulę sumaištį Ormūzo sąsiauryje, per kurį eina svarbūs tanklaivių maršrutai.

Irano byla yra perduota svarstyti Saugumo Tarybai. Tuo tarpu Teheranas tvirtina, kad jo vykdoma branduolinė programa yra skirta elektros energijos poreikiams tenkinti.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pirmadienį taip pat pareiškė, jog nėra jokio reikalo vesti derybas su Jungtinėmis Valstijomis, kai Irake jau yra nuolatinė vyriausybė. Paklaustas nuomonės, ar Iranas ir JAV turėtų kalbėtis apie Iraką, jis atsakė: "Dievo valia, manome, kad būtent dabar, kai Irake yra nuolatinė vyriausybė, nėra tokio reikalo".

Kiek anksčiau Iranas ir Jungtinės Valstijos buvo sutarusios apsvarstyti, kaip galima būtų stabilizuoti Iraką, kuriame šeštadienį po keturių mėnesių rasta išeitis iš aklavietės, kurioje atsidurta formuojant nacionalinės vienybės vyriausybę.

Paskirtasis ministras pirmininkas Jawadas al Maliki dabar kaip tik formuoja ministrų kabinetą iš šiitų, sunitų ir kurdų atstovų. Naujoji vyriausybė stengsis sustabdyti smurtą, kad šis nevirstų pilietiniu karu.

M.Ahmadinejadas dar sakė nemanąs, jog dėl branduolinės programos Iranui būtų skelbiamos sankcijos.

"Manau, kad vargu ar jie pasielgtų taip neprotingai, - atsakė jis į klausimą apie Vakarų valstybių ketinimus sankcijomis pažaboti Irano branduolines ambicijas. - Mano nuomone, net dvi ar trys mums priešiškos šalys turi pakankamai išminties, kad nepadarytų tokios didelės klaidos".