„Nuo karo pradžios mums, kaip ir kitiems muziejams, rūpėjo sužinoti, kaip galėtume padėti kolegoms Ukrainoje. Rudenį, konfliktui paaštrėjus, nusprendėme imtis šių gelbėjimo pastangų, – naujienų agentūrai AFP sakė Luvro direktorė Laurence des Cars. – Tai tik lašas liūdesio ir sielvarto jūroje, bet jis simboliškas“.

Pasak jos, labiausiai Luvras buvo susirūpinęs dėl vagysčių ir neteisėtos prekybos meno kūriniais bei relikvijomis, jei vertybės būtų likusios Ukrainoje.

Tarp Luvro saugomų kūrinių yra penkios Bizantijos ikonos iš Ukrainos nacionalinio Bohdano ir Varvaros Chanenkų dailės muziejaus, jos bus eksponuojamos Paryžiuje birželio 14–lapkričio 6 dienomis.

Keturios VI–VII a. ikonos yra iš Šv. Kotrynos vienuolyno Egipte, penktoji, XIII amžiaus pabaigos arba XIV amžiaus pradžios, iš Konstantinopolio. Kiti vienuolika ypač simboliškų ir trapiausių kūrinių iš Ukrainos kolekcijos bus laikomi Luvro saugyklose, „kol padėtis pagerės“, sakė L. des Cars.

Spalį, Jungtinių Tautų kultūros institucijai UNESCO paskelbus, kad per karą Ukrainoje nukentėjo 240 vietovių, Luvro vadovė priėmė Ukrainos delegaciją, įskaitant Chanenkų muziejaus direktorių. Anksčiau tą mėnesį netoli šio muziejaus nukritusi raketa išdaužė pastato langus. Dauguma kūrinių buvo perkelti į muziejaus saugyklą, tačiau jiems kyla pavojus dėl temperatūros svyravimų, kai nutrūksta elektros tiekimas.

Išgelbėti 16 atrinktų darbų padėjo Tarptautinis paveldo apsaugos konfliktinėse vietovėse aljansas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją