„Kachovkos vandens telkinio dugne gali būti daug sveikatai pavojingų medžiagų. Chemikalai, infekcinių ligų sukėlėjai iš kapinių, tualetų, sąvartynų gali patekti į šulinius ir atvirus vandens telkinius apsemtuose rajonuose“, – praneša „Telegram“ kanale žinyba, kuria remiasi „Interfax-Ukraina“.

Ligų kontrolės ir prevencijos centro specialistai jau dirba vietoje, ima vandens mėginius iš vandens telkinių ir šulinių.

Ministerija taip pat informuoja, kad per artimiausias tris penkias dienas apsemtuose Chersono ir Zaporižios sričių rajonuose dėl spartaus vandens lygio kritimo pradės gaišti žuvys. Pabrėžiama, kad tokias žuvis rinkti ir valgyti griežtai draudžiama – galima susirgti botulizmu.


„Specialistai prireikus aprūpins vandens ir paviršių dezinfekavimo priemonėmis apsemtų privačių namų savininkus. Be to, srityse sudaromos antibiotikų ūmioms žarnyno infekcijoms gydyti ir sorbentų atsargos. Jei prasidės pilvo skausmai, vėmimas, viduriavimas, karščiavimas ir kiti neįprasti simptomai, nesiimkite savigydos – nedelsdami kreipkitės į gydytoją“, – sakoma pranešime.

Siekiant sumažinti infekcinių ligų riziką nukentėjusiose vietovėse, gyventojai raginami gerti tik į butelius išpilstytą arba atvežtą vandenį, o maisto ruošimui ir buities reikmėms naudoti tik vandenį iš patikimų šaltinių. „Upė ar šulinys kieme nebėra patikimi vandens šaltiniai. Kaip ir vandentiekis, skirtas techniniams tikslams. Vandenį virinkite arba dezinfekuokite. Tačiau atminkite, kad virimas nepašalina iš vandens cheminės taršos“, – pabrėžia Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją