Kyjivas ir Maskva pateiks savo argumentus Hagoje įsikūrusio Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) teisėjams byloje, Ukrainos iškeltoje 2017 metais. Nuo to laiko Ukraina pateikė dar vieną ieškinį, susijusį su Rusijos 2022 m. vasarį pradėta invazija, ir kaltina Maskvą suplanavus genocidą. Šioje byloje TTT nurodė Rusijai sustabdyti invaziją.

Ukrainos teisininkai kalbės antradienį nuo 10 val. vietos laiku (11 val. Lietuvos laiku), Rusijos atstovai teisme pasisakys ketvirtadienį, sakoma TTT pranešime. Po to Ukraina atsakys birželio 12 d., o Rusija – birželio 14 dieną.

TTT buvo sukurtas po Antrojo pasaulinio karo spręsti JT narių ginčus. Teismo sprendimai privalomi, nors jis neturi priemonių priversti juos vykdyti.

Ukraina kaltina Rusiją pažeidus JT konvencijas dėl terorizmo finansavimo ir rasinės diskriminacijos bei reikalauja atlyginti žalą per Maskvos remiamų separatistų atakas Rytų Ukrainoje nuo 2014 metų.

Per aštuonerius smurto metus iki 2022 m. invazijos žuvo maždaug 13 tūkst. žmonių. Ukraina teigia, kad Rusija siuntė ginklus ir finansavo separatistų kovotojus, kai 2014 m. pradžioje Kyjive per protestus buvo nuversta prorusiška valdžia ir pratrūko kovos.

Rusija neigia bet kokius ryšius su sukilėliais. Pradėjusi plataus masto puolimą Ukrainoje dabar ji yra užėmusi didelę dalį separatistų kontroliuotos teriorijos.

Tarp žuvusiųjų Rytų Ukrainoje yra ir 298 žmonės, skridę iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą „Malaysia Airlines“ lėktuvu, 2014 m. liepą jis buvo numuštas virš separatistų teritorijos Rusijos pagaminta BUK raketa. Pernai Nyderlandų teismas nusprendė, kad Maskva tiesiogiai kontroliavo sukilėlius, ir už akių nuteisė du rusus ir vieną Ukrainos separatistą kalėti iki gyvos galvos.

Šiemet vasarį tarptautiniai tyrėjai atskirai pareiškė, kad yra „stiprių požymių“, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai patvirtino, kad keleivinį lėktuvą numušusi raketa būtų pristatyta separatistams.

2019 m. TTT teisėjai nusprendė nagrinėti bylą, nors Rusija siekė, kad ji būtų atmesta.

Hagoje Rusijai gresia ir daugiau teisinių veiksmų dėl karo Ukrainoje. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT), nepriklausomas karo nusikaltimų tribunolas, taip pat įsikūręs Nyderlandų mieste, kovo mėnesį išdavė V. Putino arešto orderį. TBT kaltina V. Putiną karo nusikaltimu - neteisėtu vaikų deportavimu iš okupuotų Ukrainos vietovių į Rusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją