JAV pareigūnai mano, kad šie proukrainietiški agentai gegužės mėnesio pradžioje surengė prieš Kremlių nukreiptą dronų ataką, paleidę dronų iš Rusijos teritorijos, užuot atskraidinę jų iš Ukrainos į Maskvą.

Nėra aišku, ar kitos pastarosiomis dienomis įvykusios dronų atakos, įskaitant nukreiptą prieš gyvenamąjį rajoną netoli Maskvos ir naftos perdirbimo įmonėms suduotą smūgį Pietų Rusijoje, irgi buvo surengtos iš Rusijos teritorijos, taip pat nežinoma, ar už jas atsakingas minėtasis agentų tinklas.

Visgi JAV pareigūnai yra įsitikinę, kad Ukraina Rusijoje turi diversantų grupuočių, kurias sudaro proukrainietiški šalininkai ir tokiems veiksmams gerai apmokyti agentai.

Manoma, kad Ukraina jiems davė Ukrainoje pagamintų bepiločių, o du JAV pareigūnai CNN teigė, jog nėra įrodymų, kad kuri nors iš pastarųjų dronų atakų buvo surengta naudojant iš JAV gautus bepiločius.

Pareigūnai negalėjo užtikrintai pasakyti, kaip Ukrainai pavyko nugabenti dronų į Rusiją, bet du šaltiniai CNN pareiškė, kad ukrainiečiai žino patikrintų maršrutų, kuriuos galima naudoti dronams ar dronų detalėms slapta įvežti į Rusiją, kur iš jų surenkami bepiločiai.

Europos žvalgybos pareigūnas pažymėjo, kad Rusijos ir Ukrainos pasienis yra labai ilgas, jį nepaprastai sunku kontroliuoti, todėl puikiai tinka verstis kontrabanda, kuo, anot pareigūno, ukrainiečiai užsiima didžiąją pastarojo dešimtmečio, kurio metu kariauja su prorusiškomis jėgomis, dalį.

„Taip pat reikia atsižvelgti į tai, jog kalbame apie Rusijos periferiją, – sakė pareigūnas. – Visi stengiasi išgyventi, todėl grynieji pinigai daro stebuklus.“

Kas kontroliuoja šį tinklą – taip pat neaišku, nurodė šaltiniai. Tiesa, JAV pareigūnai mano, kad jam vadovauja Ukrainos žvalgybos darbuotojai. Kaip rašo CNN, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nustatė bendras taisykles, kas leidžiama jo žvalgybos ir saugumo tarnyboms, bet ne kiekvienai operacijai atlikti reikalingas jo pritarimas, pabrėžė du šaltiniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją