Tai per saugumo konferenciją „Shangri-La dialogas“ Singapūre pareiškė Pentagono vadovas Lloydas Austinas, praneša „rbc.ua“.

„Visas pasaulis suinteresuotas taikos ir stabilumo išsaugojimu Taivano sąsiauryje. Nuo to priklauso komercinių laivybos kelių ir globalių tiekimo grandinių saugumas. Taip pat navigacijos laisvė visame pasaulyje. Neapsirikite: konfliktas Taivano sąsiauryje būtų niokojamas“, - sakė JAV gynybos sekretorius.

Anot jo, „konfliktas Taivano sąsiauryje paveiktų pasaulio ekonomiką taip, kaip mes negalime įsivaizduoti“. Jis pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos ir ateityje rems savo partnerius Indijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Pentagono vadovas taip pat kritikavo Kiniją už nenorą vesti dialogą.
„Atsakingiems lyderiams visada yra tinkamas metas vesti derybas. Tinkamas metas deryboms – ir dabar. Dialogas – tai ne apdovanojimas. Tai būtinybė“, - pabrėžė L. Austinas.

Prieš prasidedant saugumo konferencijai Singapūre Kinija atmetė JAV pasiūlymą surengti gynybos žinybų vadovų susitikimą.

Penktadienį naujasis Kinijos gynybos ministras Li Shangfu pagrasino, kad Taivanas bus užimtas jėga. Per susitikimą su kolega iš Singapūro Ng Eng Henu jis pareiškė, jog Kinija nori taikaus „susivienijimo“, tačiau neleis, kad Taipėjuje valdanti Pažangos partija (DPP) siektų nepriklausomybės.

Kinija laiko demokratiškai valdomą Taivaną nuosava teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Pastaraisiais metais Pekinas griežtina savo retoriką Taivano atžvilgiu ir intensyvina karines pratybas aplink salą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją