Kelionė vyksta stiprėjant spaudimui R. T. Erdoganui, kad jis nebesipriešintų Švedijos stojimui į NATO.

Ketvirtadienį J. Stoltenbergas sakė, kad netrukus lankysis Ankaroje ir sieks, kad Švedija „kuo greičiau“ taptų NATO nare.

NATO pranešime sakoma, kad šeštadienį J. Stoltenbergas dalyvaus R. T. Erdogano inauguracijoje, prieš tai pranešta, kad Aljanso vadovas telefonu kalbėjosi su R. T. Erdoganu. Praėjusią savaitę R. T. Erdoganas buvo perrinktas prezidentu dar penkerių metų kadencijai.

Pranešime sakoma, kad vizitas tęsis iki sekmadienio, J. Stoltenbergas „rengs dvišalius susitikimus su R. T. Erdoganu ir aukštais Turkijos pareigūnais“.

NATO narė Turkija vilkina Švedijos priėmimą į karinį Aljansą. Ji ir Vengrija yra vienintelės dvi šalys narės, dar ratifikavusios Švedijos narystės prašymo. Suomija oficialiai įstojo į Aljansą balandį.

R. T. Erdoganas kaltina Švediją teikiant prieglobstį „teroristams“, ypač Kurdistano darbininkų partijos nariams.

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas sakė, kad Stokholmas įvykdė „visus įsipareigojimus“ stoti į NATO ir paragino Turkiją bei Vengriją leisti jo šaliai tapti nare.

Daugelis susitikime Osle dalyvavusių ministrų sakė norintys, kad Švedija įstotų prieš liepos 11–12 dienomis Lietuvos sostinėje Vilniuje vyksiantį NATO viršūnių susitikimą. J. Stoltenbergas neseniai sakė, kad pasiekti šį tikslą „visiškai įmanoma“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, kurio šalis yra dominuojanti NATO narė, ketvirtadienį taip pat pareiškė, kad Švedijos prisijungimo laukiama dar iki viršūnių susitikimo Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją